Četiri autodestruktivne navike sa kojima odmah trebate prestati

Svi imamo određene samodestruktivne tendencije koje žive u nama, a koje mogu da stoje na putu ličnog uspjeha i sreće. Sljedeće četiri stvari svako treba prestati raditi kako bi stavio tačku na samodestruktivni ciklus.

 

  • Emocionalno jedenje, trošenje i konzumiranje alkohola. Oslanjanje na postizanje instant zadovoljenja, kao što je kupovina usljed koje ćete se osjećati bolje ili opijanje do krajnjih granica tokom teških vremena, samo pogoršava stvari. To vam možda i može pomoći da se osjećate bolje na kratke staze, ali ne poboljšava trenutnu situaciju i često dovodi do daljih problema kao što su zaduženost, gojaznost i alkoholizam. Mnogo je bolje, u svakom pogledu, da stimulisanje hormona sreće “izazovete” upražnjavanjem fizičkih aktivnosti (brza šetnja i udaranje boks vreće samo su neki od njih).
  • Odbijanje drugih od sebe. Kada imate samodestruktivne porive i tendencije tada radite i stvari na koje niste ponosni te vam je veoma teško da se pokrenete. Tada se čini i normalnim da od sebe odgurujete ljude kojima je do vas stalo, porodicu i prijatelje. Ne želite da vas oni vide u tom stanju. Ali, zašto vas ne bi vidjeli takve? Oni, manje-više, znaju sva vaša lica i uvijek će dati sve od sebe da vas razumiju, shvate i pomognu. Čak iako mislite da je potrebno, nemojte se distancirati od njih.
  • “Valjanje u očaju”. Nakon što je nešto krenulo nizbrdo u životu, tako je lako valjati se u očajanju. Ali, to samo održava kontinuitet loših emocija i dovodi do još većeg osjećaja bespomoćnosti i očaja. Pronalaženje prijateljskog glasa u sebi jedan je od najboljih načina da se ponovo vratite u sedlo i pokušate da stvari stavite na njihovo mjesto. Greške se dešavaju. Ponekad se ista greška često ponavlja. Ipak, nema smisla da se nervirate oko toga. Jedina stvar koju možete uraditi jeste da naučite nešto iz greške.
  • Dopuštanje strahu da spriječi sreću. Strah može biti jedan od najvećih uzročnika samodestruktivnog ponašanja. Strah govori da nešto ne možete postići, da ne možete rasti, da ne možete ništa promijeniti. Međutim, postoje i dobre vijesti: što se više hvatate ukoštac sa svojim strahovima to jači postajete. Prevazilaženje strahova donosi lični razvoj i sreću. Na kraju, gledaćete kako težina straha lagano nestaje sa vaših ramena. Jednom kada to sebi dopustite, biće vam jasno koliko ste snažni.

(minimagazin.info)