Često vas nešto boli? Uzrok tome je neočekivan

Svi znamo za moć placebo efekta. Ovaj zanimljiv efekt intrigra mnoge znanstvenike, pogotovo zadnjih desetljeća. Tako su u najnovijem istraživanju znanstvenici sa Sveučilišta u Luksemburgu koristili MRI tehnologiju kako bi otkrili kako emocije mogu utjecati na placebo efekt i doživljaj boli.

“Ispitivanja mozga pokazala su da određene regije u mozgu reagiraju kada osoba primi placebo i kao rezultat toga doživi manje boli“, objašnjava dr. Marian van der Meulen, neuropsiholog na Sveučilištu u Luksemburgu, piše lifex.hr.

“Regije u mozgu koje procesuiraju bol postaju manje aktivne, što pokazuje da je placebo učinak stvaran, no psihološki mehanizam još je uvijek malo razumljiv i nije jasno zašto neki ljudi pokazuju puno jači odgovor na placebo od drugih. Jedan od odgovora je i način kako reguliramo naše emocije.”

Danas već znamo da placebo učinak može potaknuti stvarne biološke promjene u tijelu, uključujući mozak. Placebo učinak se ne događa samo kada se primjenjuje lažno liječenje, već je dio svakog medicinskog postupka. Pokreće ga prisutnost bijele kute i drugih znakova medicinskog osoblja, verbalni savjeti poboljšanja liječenja kao i prethodna iskustva s liječenjem. Kliničari ili psihijatri mogu poboljšati ishod medicinske intervencije optimiziranjem doprinosa placebo učinka.”

Istraživači su sada htjeli otkriti kako naše emocionalno stanje utječe na placebo. Sudionici testiranja dobili su slike koje stvaraju negativne emocije. Njihova je zadaća bila da probaju te negativne emocije kanalizirati i u tome pronaći ipak nešto pozitivno. Sudionici su tada stavljeni u MRI skener, a istovremeno su dobili bolne stimulacije topline po ruci. Tada su im rekli da su dobili snažnu krema za ublažavanje boli, koja je u stvarnosti bila samo obična hidratantna krema za kožu.

Svi sudionici prijavili su manje boli: placebo učinak je djelovao. No zanimljivo je da oni koji su imali veću sposobnost kontroliranja negativnih emocija pokazali su bolje odgovore na placebo kremu u mozgu. Njihova aktivnost u onim područjima mozga koja se odnosi na bol bila je najmanja. To sugerira da naša sposobnost reguliranja emocija utječe na naš snažan odgovor na placebo.

Dakle, što manje negativnih misli, a što više zadovoljstva i sreće i bol će biti manja. Sada kada to znamo možemo samo nabaciti veliki osmijeh i sve će odmah biti bolje i lakše.