Često vas boli stomak? Obratite pažnju koje kombinacije hrane mogu da izazovu probleme

Ako nastavite da konzumirate pogrešne kombinacije hrane tokom dužeg perioda, to može dovesti do osipa, hroničnih problema sa probavom i lošeg zadaha.

Takođe, kombinovanje nekompatibilnih namirnica može vam odmoći u pokušaju da smršate. Kada je u pitanju lista onih koje ne bi trebalo mešati ističu se visokoproteinske namirnice, kao i kombinacije citrusnog voća s mlekom koje mogu da naštete vašoj probavi.

Dvije visokoproteinske namirnice

Jaja i suho meso su popularne namirnice za doručak, ali je preporučljivo izbjegavati ovu kombinaciju. Ove dvije namirnice su bogate proteinima i teške su vašem stomaku. Trebaće više vremena da se svari oboje. Prvo treba da jedete lagane proteine, a zatim meso.

Citrusno voće i mlijeko

Mlijeku je potrebno duže da se provari i kada zajedno uzmete mlijeko i limun ili bilo koje citrusno voće, mlijeko se zgrušava. To može dovesti do opekotina.

Neki ljudi su takođe netolerantni na laktozu, što znači da nisu u stanju da vare laktozu prisutnu u mlijeku, piše Klix.ba.

Mlijeko i banana

Kombinacija mlijeka i banane je teška i potrebno joj je dosta vremena za varenje. Dok se hrana vari, osjetićete umor. Ako volite da pijete mliječne šejkove od banane, dodajte prstohvat cimeta ili muškatnog oraščića u prahu kako biste poboljšali probavu.

Voće uz obrok

Voće se lako vari, ali uz obrok može zahtijevati više vremena. Dakle, dok se hrana ne svari, voće se zadržava i počinje da fermentira. Pokušajte da izbjegnete da jedete voće uz obrok ili odmah nakon obroka.

Sir uz hladno piće

Ko ne voli picu sa gaziranim sokom? Koliko god zvučalo primamljivo, ova kombinacija nije dobra za vaše zdravlje. Trebalo bi izbjegavati ispijanje hladnog napitka s jelima koja u sebi sadrže sir jer kombinacija može dovesti do poteškoća u apsorpciji. Može izazvati nelagodu i bol u stomaku.