Često ih ignorišemo, ali kruške su prava riznica zdravlja!

Bez obzira na to jedete li ih sirove ili termički obrađene, kruške su odlične za zdravlje. Bogat su izvor antioksidansa i vlakana te sprječavaju nastanak raznih bolesti. Kruške su najbolje krajem febriara pa je krajnje vrijeme da iskoristite njihove prednosti.

Donosimo vam tri razloga zašto treba da počnete jesti kruške:

Jačaju imunitet

Kruške su odlične za jačanje imuniteta. Bogate su antioksidansima. Sadrže vitamine i minerale koji će pomoći tijelu da se obrani od prehlade i gripe.

Sprječavaju dijabetes

Kruške regulišu razinu šećera u krvi te sprječavaju nastanak otpornosti na inzulin. Naučnici ističu da crvene kruške sadrže antocijanin koji smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.

Bogat su izvor vlakana

Jedna kruška sadrži oko 6 g vlakana, što je 20% preporučene dnevne vrijednosti. Kruške sadrže i vlakna koja snižavaju razinu lošeg kolesterola.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!