Česti ginekološki problemi: Kako prepoznati i liječiti ciste na jajnicima

Gotovo sve žene bar jednom tokom života imaju cistu na jajnicima, a kakve one mogu biti, postoje li upozoravajući simptomi i koje su najbolje metode liječenja, objašnjava načelnik Zavoda za ginekologiju KB Merkur, dr Vladimir Kukura za Zadovoljnu.hr.

Ciste na jajnicima dobroćudne su pojave. Ispunjene su tekućinom i obavijene kapsulom sastavljenom od epitelnih stanica koje tu tekućinu luče.

Ciste na jajnicima najčešće se pojavljuju u vrijeme najvećih hormonskih oscilacija. Većina cista povuče se sama od sebe u roku od tri mjeseca, a mogu biti funkcionalne i nefunkcionalne.

Funkcionalne ciste na jajnicima nastaju kada ne dođe do ovulacije, one su najčešće folikularne ciste i mogu narasti od 3 – 6 centimetara. Dok nefunkcionalne ciste nastaju kada tkivo koje inače normalno oblaže unutrašnjost maternice raste izvan nje.

Kako prepoznati ciste na jajnicima?

Ciste na jajnicima mogu biti sasvim bezopasne, ali mogu i ozbiljno ugroziti reproduktivno zdravlje žena.

Najviše problema stvaraju endometriotične ciste. One mogu poremetiti ovulaciju, ako su proširene mogu napraviti dosta priraslica pa ne može doći do oplodnje jajne ćelije, priča dr Kukura.

Simptome ciste na jajniku žena ne može da osjeti sve dok cista ne naraste do 3 ili više centimetara.

Onda može da se desi da žena osjeća pritisak na stomaku i da ima bolove. Najveći problem je, ako je zbog ciste volumen jajnika povećan. Takođe, kod nekih kretnji (vježbanja, plesa) mogu se zarotirati oko svoje ose i poremeti cirkulaciju jajnika, a to je onda hitno stanje, upozorava Vladimir Kukura.

Koju metodu liječenja odabrati?

Liječenju cista na jajnicima može se pristupiti na nekoliko načina. Može se dati hormonska terapija u drugom dijelu ciklusa kada u tijelu nedostaje progesterona, a opcija je i liječenje kontraceptivima.
U slučaju da ciste dugo perzistiraju, rastu, postoji metoda pukcije ciste, savjetuje dr Kukura.

Zato se on radi sklerozacija takvih jajnika. Kad se isprazni tečnost, napravi se replasman 95 postotnog alkohola koji uništava taj epitel, objašnjava načelnik Kukura.

Ciste se mogu liječiti i hirurškim putem, u današnje vrijeme laparoskopski.