Česta žudnja za slatkišima može slutiti na ove bolesti

Da bi tijelo normalno funkcionisalo, neophodan mu je šećer. Povremena želja za slatkom hranom je sasvim normalna, ali u nekim slučajevima može da ukazuje na poremećaje u organizmu.

Stručnjaci kažu da, ponekad, želja za slatkišima koja danima ne jenjava može ukazivati na određene bolesti. Ukoliko imate veću potrebu za nezdravom hranom nego inače, povedite računa. Možda bi u tom slučaju najbolje bilo obatiti se ljekaru.

 

Bolesti kod kojih postoji žudnja za slatkišima:

1. Osteohondroza

Kada se arterije koje prenose krv u mozak “prebace”, odnosno “pomiješaju signale”, mozak ne prima glukozu i zbog toga se stvara potreba za ugljenim hidratima.

 

2. Gastrointestinalni problemi

Povećana kiselost, zatvor, disbioza i drugi problemi s varenjem ometaju apsorpciju minerala i aminokiselina, pa postoji želja da pojedete nešto slatko.

3. Bolesti jetre

 

Ako je osoba patila od Botkinove bolesti (virusno oštećenje jetre), uvijek će željeti slatkiše. Kada slezina pati od upale, njoj su “potrebni” ugljeni hidrati.

 

4. Dijabetes tipa 1

 

Kod dijabetesa tipa 1, čovjek uvijek želi slatkiše, jer tijelo ne proizvodi količinu insulina koja je potrebna za apsorpciju glukoze.

 

5. Alkoholizam

Da bi prevarilo i malu dozu alkohola, tijelu je potrebna glukoza i žudjećete da je unesete kroz slatku hranu.

 

Ne zaboravite da žudnja za slatkišima može biti izazvana i nedostatkom snage volje, ali ipak, trebalo bi da obratite pažnju na svoje zdravstveno stanje i uvjerite se da nema bolesti.

error: Content is protected !!