Ceremonija čaja: Kineska tradicija koju treba usvojiti

Saznajte kako Kinezi pripremaju čaj. Ako pratite njihove korake, imaćete priliku da uživate u savršenoj čajnoj ceremoniji

Svakodnevni život Kineza nezamisliv je bez čaja. Ova tradicija ima istoriju dugu četiri hiljade godina. Običaj je da Kinezi goste počaste čajem. Tako, kada gost dođe, domaćin ga počasti mirisnim čajem pa uz čaj prijatelji razgovaraju.

Čajanke su postave dio svakodnevnog života naroda koji žive širom Azije, ali Kinezi se ističu po stručnosti i predanosti tokom pravljenja i serviranja ovih napitaka. Ono što posebno fascinira, njima se nikada ne dešava da im čaj ili čajna ceremonija ne uspiju. S obzirom da se pridržavaju šest tradicionalnih pravila pripreme čaja, nikad se omanu na ovom polju. Pročitajte kako im to polazi za rukom.

 Raspoloženje je najvažnije

Kinezi vjeruju da se stanje svijesti ili raspoloženje lako može prenijeti na druge. Zato za pripremu čaja biraju opuštenu osobu, nekoga ko razmišlja pozitivno i ko je potpuno u miru sa sopstvenim bićem i svijetom oko sebe. Kompletna ceremonija izvodi se smireno i u opuštenoj atmosferi.

 Izaberite pravi čaj

Oni gositima obično služe razne vrste zelenog ili oolong čaja , a ponekad tokom čajanke iznesu i puer čaj. Koji će poslužiti čaj – uvijek odrede unaprijed, a odluku donose na osnovu fizičkih i duhovnih karakteristika čaja. Pod fizičkim odlikama podrazumijevaju miris, okus i formu čaja, a pod duhovnim – njegovu istoriju, porijeklo i naziv.

 I voda je bitna

Da bi se pripremio savršen čaj potrebna je savršena voda. Priprema najkvalitetnijih listova čaja s vodom lošeg kvaliteta rezultiraće neprijatnim ukusom. Kako bi bili sigurni da će dobiti savršen ukus čaja, ali i da bi iskazali najdublje poštovanje i divljenje prema prirodi, Kinezi uvijek za pripremu čaja koriste najčistiju vodu. Ukoliko niste sigurni u kvalitet vode iz vodovoda, pripremite čaj od meke flaširane vode.

 Prigodan set

Savršen čaj ne može se pripremiti bez adekvatnog pribora, koji treba da bude istovremeno praktičan i lijep. U obavezan pribor spadaju čajnik od porculana, posuda s filterom, podmetači za šoljice, male porcelanske šoljice, čajna kašičica, i obična cjediljka.

Opuštajuća atmosfera

Za kreiranje opuštene atmosfere i duhovnog mira, neophodno je da se ceremonija izvodi u urednoj i čistoj sobi. Kinezi obično dekorišu prostoriju u kojoj će se izvoditi ritual umjetničkim predmetima da bi se gosti osjećali prijatno i da bi uživali u ovom iskustvu. .Za tu priliku, možete upaliti kineske aromatične štapiće ili nekoliko suhih listova bosiljka, ružmarina ili neke druge aromatične biljke.

 Tehnika posluživanja

Savršen ukus čaja i ugodna atmosfera ne mogu se postići bez savršenog izvođenja rituala. Čaj treba servirati opuštenim i gracioznim pokretima ruku – također, a ovim prilikama poželjno je nositi ceremonijalnu odjeću.