Časna sestra Lucile Randon je nova najstarija osoba na planeti: UZ ČAŠU VINA DO 118. ROĐENDANA

 Starici, koja je poznata kao “najstarija časna sestra“, koronavirus je dijagnosticiran 16. januara u Francuskoj. Uspješno ga je prebolovala.

Časna sestra koja je nedavno proglašena najstarijom živom osobom na planeti, podijelila je “tajnu” svoje dugovječnosti, a koja se krije u dobro poznatom napitku.

Lucile Randon, poznatija kao sestra Andre, živi u jednom staračkom domu u Toulonu u Francuskoj, a ove sedmice proglašena je najstarijom osobom na svijetu sa svojih 118 godina.

I dok svaki dan započinje doručkom i jutarnjom misom, njena njegovateljica otkrila je kako ima još nešto što ju drži “mladolikom” svih ovih godina.

“Njena čaša vina je održava svih ovih godina i možda je upravo ona tajna njene dugovječnosti. Ne znam – ne ohrabrujem ljude da piju vino svaki dan”, rekla je članica osoblja u domu za njegu sestre Andre.

U vinu je tajna dugovječnosti?

Vino, a naročito ono crveno, smatra se eliksirom zdravlja. Jedno je od onih napitaka koji su bogati antioksidansima za koje je poznato kako pozitivno utječu na najbitniji segment života.

Pa tako, istraživanja su pokazala kako dnevno konzumiranje jedne čaše vina povećava antioksidativni status, ujedno povezan sa smanjenim rizikom od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Također, vino sadrži spojeve koji imaju protuupalna svojstva, a od ranije je poznato kako su hronične upale štetne te mogu povećati rizik od stanja kao što su srčana oboljenja, autoimuni poremećaji i određeni karcinomi. Studije sugeriraju kako je spoj pod nazivom resveratol, a koji se nalazi u vinu, taj koji posjeduje protuupalna svojstva i koji može biti od koristi za zdravlje.

Pojedinici koji konzumiraju umjerene količine vina imaju niži tlak te samim tim i smanjenu stopu srčanih bolesti. Istraživači vjeruju kako visoka koncentracija olifenolnih antioksidansa u crvenom vinu može pomoći u smanjenju rizika od visokog krvnog tlaka, visokog holesterola i metaboličkih bolesti.

Umjerno konzumiranje vina također može biti od koristi za mentalno zdravlje te smanjiti rizik od depresije, kao i pospješiti zdrave crijevne bakterije koje su naročito bitne kod ljudi sa gojaznošću.

Ipak, važno je istaknuti kako pretjerano konzumiranje ovog napitka može izazvati posljedice suprotne navedenim.

  Preživjela svjetske ratove, pandemije…

Sestra Andre koja je izgubila vid, preživjela je dva svjetska rata te globalne pandemije od kojih je posljednja koronavirus.

Za najstariju osobu proglašena je onda kada je 19. aprila preminula Kane Tanaka koja je imala 119 godina, dok je osoba iza nje Poljakinja koja ima 115 godina.

Iako David Tavella, direktor komunikacije u staračkom domu gdje se nalazi Andre tvrdi kako je ona “zadovoljna titulom”, otkrio je i kako ima i drugi, pravi cilj.

“Njen pravi cilj je da prestigne Jeanne Calment. Francuskinju koja je imala 122 godine kada je umrla 1997.”, zaključio je Tavella.