ČAŠA VINA DNEVNO: Hrana za mozak, lijek za jajnike i zdravica za gubitak kilograma

vinoLista prednosti koje vino ima na naš organizam je duga, i svaki put sve više iznenađujuća.

Već nam je poznato da je vino dobro za srce, ali sada je otkriveno i to, da u umjerenim količinama može pomoći u gubitku kilograma, poboljšava pamćenje, i ojačava imunitet i kosti!

1. HRANA ZA MOZAK

Vino nam može spasiti pamćenje! Testiranje memorije, provedeno nad ženama starijim od 70 godina, koje su dnevno pile jednu ili više čaša vina, pokazalo je da su postigle puno bolje rezultate od onih žena koje su pile manje ili nikako.

– Vino pomaže u spriječavanju nastanaka ugrušaka i smanjuje upalu krvnih žila, koje se dovodi u vezu sa gubljenjem pamćenja i bolestima srca – objašnjava dr.Tedd Goldfinger, sa medicinskog univerziteta u Arizoni.

2. NAZDRAVITE GUBITKU KILOGRAMA!

Istraživanja su pokazala da ljudi koji dnevno piju vino, imaju manji indeks tjelesne mase od onih koji ga povremeno konzumiraju; ljudi koji povremeno piju vino, ipak, imaju uži struk i manje sala na stomaku od onih koji piju žestoka pića.

Alkohol u vinu može ohrabriti tijelo da sagorijeva dodatne kalorije, devedeset minuta nakon konzumiranja.

3. POVEĆAJTE ODBRANU SVOG TIJELA!

Nedavno istraživanje u Velikoj Britaniji, dokazalo je da su ljudi koji su pili vino barem jednom dnevno, smanjili rizik od infekcije bakterija koje izazivaju gastritis, i čireve na želucu, za 11%.

Čak i pola čaše dnevno vas može odbraniti od trovanja hranom koje izaziva bakterija salmonela, pokazuje ova studija.

4. SPRIJEČITE BOLESTI JAJNIKA!

Kada su nedavno australski istraživači uporedili rezultate žena koje boloju od raka jajnika, sa onim bez raka, otkrili su da otprilike jedna čaša vina dnevno smanjuje rizik od ove opake bolesti, za čak 50%.

Ranije istraživanje Univerziteta na Havajima, pokazalo je slične rezultate. Stručnjaci smatraju da to može biti zbog antioksidanata ili fitoestrogenata, koji imaju visoka antikancerogena svojstva, a nalaze se u vinu u velikim količinama.

Ovome ide u prilog i rezultati istraživanja Univerziteta  u Mičigenu, koji su pokazali da su hemijski spojevi u crvenom vinu, ubili stanice raka jajnika.

5. IZGRADITE JAČE KOSTI!

U prosjeku, žene koje konzumiraju vino u umjerenim količinama, imaju veću koštanu masu, za razliku od onih koji ga uopšte ne piju.

Alkohol u vinu također povećava nivoe estrogena, hormona koji usporava propadanje kostiju.

(health.com/D.K./aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!