ČAROBNJAK ALISTER KROULI ZAGOVARAO JE I SEKSUALNU MAGIJU:”Čovjek je bog i radi ono što želiš”

Alistera Kroulija, poznatog kao “Zvijer 666”, javnost je proglasila ubicom djece i crnim magom, a za njega kažu da je već u djetinjstvu bio zvijer. Krouli je bio jedan od prvih koji je javno zagovarao seksualnu magiju, pokušao je začeti dijete čarobnjaka

Englez Alister Krouli, poznat i kao “Zvijer 666”, bio je jedan od okulista u prvoj polovici dvadesetog stoljeća. Njegove temeljne poruke bile su; “Čovjek je bog”, “Ljubav je zakon, ljubav pod voljom” i “Radi ono što želiš”.  Kao i mnogi drugi čarobnjaci i mistici i on je crpio inspiraciju iz tajnih mudrosti starog Egipta. Još danas su jako omiljene njegove tarot karte sa staroegipatskim simbolima koje je združio sa tajnim formulama novog Horusovog eona, vijeka pobjedonosnog djeteta.

Njegov najbolji roman je Mjesečevo dijete, u kojem opisuje magijski rat dviju okultnih loža u vrijeme prije početka prvog svjetskog rata. Roman je prvi put izašao 1929. godine i predstavlja pregled Kroulijevog početka bavljenja magijom i događaja u tadašnjim evropskim ezoterijskim krugovima.

Magijsko ime “Zvijer”

U djetinstvu ga je majka zbog buntovničkog ponašanja nazvala “Zvijer” i to je kasnije postalo njegovo magijsko ime. Krouli se u svom dugom i plodnom životu isticao po mnogočemu, iako ga je najšira javnost proglasila za ubojicu djece i crnog maga. Bio je ozloglašen zbog odavanja narkoticima, alkoholu i seksu. Kao i većina engleske aristokratije i umjetnika, i Krouli je eksperimentirao sa različitim drogama, koje je  koristio u magijskim odredima. Tu lošu naviku zadržao je sve do smrti.

Svoju književnu nadarenost pokazao je već tokom univerzitetskog studija na Oksfordu, gdje je postao vodeći pjesnik među studentima. Sa svojim alpinističkim podvizima postavio je temelje toj novoj sportskoj disciplini 20 – og stoljeća i bio je jedan od prvih Evropljana, koji su osvojili himalajske vrhove. Već tokom studija sve više su ga privlačile različite vjere i vjerovanja koje je onda dugo godina proučavao na brojnim putovanjima po egzotičnim državama. Pred kraj stoljeća je od Alana Beneta primio prve lekcije iz zen budizma i sve više i više se posvećivao obrednoj magiji pri kojoj je koristio enohijanske (anđeoske) ključeve Dia i Edvarda Kilija iz 16 stoljeća. Pri tom su uvijek sudjelovali i mediji muškog ili ženskog spola.

Seksualna magija

Krouli je bio jedan od prvih koji je javno zagovarao seksualnu magiju. Ako pročitamo njegov dnevnik od šest stotina stranica pod nazivom Ispovijedi i podnaslovom Autohagiografija, možemo vidjeti da je Krouli cjelokupnu svoju bit izgradio oko seksualnosti i njezine snage. Pored duhovnih istraživanja bavio se i posebnom granom seksualne magije koja izvođaču donosi zaradu.U dnevniku piše kako su mu novce uvijek donosili pravilno izvedeni seksualni–magijski obredi, koje je izvodio kako sa muškarcima, tako i sa ženama, a neki tvrde da je sve romantične odnose imao samo sa ženama.

U autobiografskom uvodu svoje drame “Tragedija svijeta”, uključio je poglavlje o sodomiji, gdje je otvoreno priznao svoju biseksualnost i hvalio seks između muškaraca. Kao pravi engleski aristokrat nikada nije radio. Novac su mu davali učenici, obožavatelji i obožavateljice, a nešto novca je dolazilo i od honorara za više objavljenih radova.

Roman “Mjesečevo dijete” smatra se njegovim najboljim napisanim djelom. U njemu je Krouli opisao magijski sukob između bijele i crne okultne lože u vrijeme prije izbijanja prvog svjetskog rata: Mekgregor Meters, vođu “Zlatne zore” i svog ranog mentora u zapadnoj magiji, postavio je u ulogu glavnog negativca, a Alana Beneta, koji ga je uveo u budizam, u ulogu mudrog učitelja. Krouli se u romanu opredijelio za bijelu magiju, jer su svi likovi koji se bave crnom magijom kažnjeni strašnom smrću. U romanu se vidi da postupke bijele i crne magije često koristi i politika.

Krouli je vjerovao kako je čovjekova svrha postati bog. Tajne te transhumane alhemije razotkriva upravo u romanu Mjesečevo dijete, koji govori o čarobnjaku i ženi izabranima za takvu misiju. Iz njegove čarobnjačke dokumentacije je vidljivo kako je u različitim “skrletnim ženama” ili “visokim svećenicima” uistinu pokušao začeti dijete čarobnjaka.

Red istočnog hrama

Od 1898. godine Krouli je bio posvećen u hermetični red “Zlatna zora”, kojeg je vodio priznati učitelj i nadareni mag Mekgregor Meters. Međutim, nakon što je u Londonu, u jednom od svojih prvih članaka o magiji, razotkrio neke tajne Zlatne zore, Meters, vođa lože, ga je prokleo i isključio iz organizacije.

Nekoliko decenija nakon Kroulijevog izlaska iz Zlatne zore Mekgregor Meters je zahtijevao autorska prava za neke obrede i Kroulija sudski gonio zbog izlaganja javnosti tih obreda. Dok je sudski postupak trajao, Meters i Krouli su prizivali vojske demona i anđela da se bore u njihovo ime. Nakon isključenja iz Zlatne zore Krouli je osnovao vlastitu organizaciju “Red istočnog hrama” (Ordo Templi Orients), koji je početnike sa jedanaest magičnih operacija uvodio u seksualnu magiju. O.T.O. je brzo otvarao nove podružnice u evropskim državama i u SAD – u (danas postoji i u Hrvatskoj. U SAD – u je zbog cijelog niza magijskih obreda primio najviši naziv u magijskoj hijerarhiji Magus.

KOMUNA NA SICILIJI

Dvadesetih godina prošlog stoljeća se uz sve svoje novitete pobrinuo za još nešto: na Siciliji je na velikom posjedu, u starom arheološkom središtu Cefaluu, osnovao prvu komunu i u njoj, u imenu svoje filozofije–religije koju je nazvao Telema, u razvratu živio sa svojim ljubavnicima i ljubavnicama, učenicima i prijateljima. Tu komunu detaljno opisuje u “Dnevniku uživatelja droge”. Nakon nekoliko godina Krouli je imao čast da bude prvim tuđincem kojeg su fašisti Benita Musolija prognali iz Italije, sa svim njegovim sljedbenicima.

Tridesetih godina Krouli se prvenstveno bavio stvaranjem alhemističkog sina, nazvanog Mjesečevo dijete. Krouli je bio prvi koji je otkrio i objavio da su imena starih (poganskih) bogova istovremeno i njihove invokacije, riječi za njihovo prizivanje. Razvio je više magijskih obreda, te se pri tome djelimično pridržavao tradicije, a dijelom je uvodio i  novosti.

Zanimljivo je da je “Drvo života” iz kabale raširio sa deset na jedanaest sefirota. Umro je 1947.godine u domu za starce u Hastingsu.