Čarobna peruanska maka: Slatka superhrana koja povećava plodnost i povećava energiju

Maka (Lepidium meyenii) je korijen sličan rotkvici, koja je visoko cijenjen dijetetski proizvod i koristi se kao prirodni lijek. Maka pomaže u regulisanju i kontroli normalnog funkcionisanja organizma i pruža brojne zdravstvene koristi, zbog čega je postala poznata kao “peruansko čudo”.

Maka je izvorno iz Perua i raste na visokim platoima Anda, na nadmorskim visinama preko 4.000 metara. U cijelom svijetu, ona je jedina poznata kultivisana biljka za ljudsku ishranu, koja raste na takvim visinama. Odlična otpornost na niske temperature i visoka UV otpornost, omogućili su maki da raste u tako surovim uslovima, zbog čega i posjeduje svoje navedene osobine.

Danas, popularnost make ubrzano raste, jer ona istinski povećava cjelokupnu energiju, pruža osjećanje dobrobiti, povećava libido i reguliše seksualne funkcije.

Skorašnja korejska studija kaže da peruanska maka može povećati plodnost. Ovaj repasti korijen je prijatnog ukusa, i nasuprot svojim rođacima, kupusu i brokoliju, sladak.

Počnite sa 1-2 kašičice da biste stigli do 1-2 kašike sirovog, organskog praha u smutiju ili kaši, kaže dr. Eliza Vecel Sevidž. Ali, prethodno provjerite da li je to 100% maka.

Savjet: Jedan superelement, ma koliko moćan bio, nikada ne može toliko uticati na zdravlje kao što to mogu pravilna ishrana i zdrav način života.