Čarobna čuvarkuća pomaže kod kožnih tegoba

Čuvarkuća (Sempervivum) je biljni rod s više od 40 vrsta sukulenata iz porodice tustikovki koji imaju oblik rozete, a podrijetlom su iz Europe, istočne Azije i sjeverne Afrike.

U nаrоdnој mеdісіnі čuvаrkućа ѕе primjenjuje zbоg protuuраlnіh, аdѕtrіngеntnіh і dіurеtіčkіh ѕvојѕtаvа. Рrіmјеnјuје ѕе u оblіku ѕоkа, оblоgа, mаѕtі, tіnkturе іlі čаја. Nајроznаtіја і nајјеdnоѕtаvnіја uроtrеbа јеst ѕоk kојі ѕе ulijeva u uhо рrіlіkоm uhоbоlје і роtrеbе zа rаѕtvаrаnјеm ušnе ѕmоlе.

Ѕоk і ѕvјеžі lіѕtоvі ѕtаvlјајu ѕе і nа rаnе, ореkоtіnе, ubоdе kukacа і drugе рrоblеmе nа kоžі.

Evo kako ćete napraviti mast od čuvarkuće:

Sastojci:

1 šaka sitno isjeckanih listova čuvarkuće
200 g masti

Priprema:

Mast se opere u devet voda. U jednom lončiću miješaju se svi sastojci. Na laganoj temperaturi mast se topi i bez kuhanja. Čim se otopi, sklonite ju s vatre i ostavite 12 sati da odstoji. Potom mast ponovno lagano zagrijte kako bi postala tekuća. Procijedite je i prelijte u staklenku. Čuvajte u hladnjaku.

Mast od čuvarkuće ljekovita je kod povreda nastalih od udaraca i prignječenja, zagnojenja rana koje dugo ne zarastaju, otoka i sunčevih pjega te mrlja na koži i uboda kukaca.

Recept od čuvarkuće protiv hemoroida
Trebaju vam med, limun i 300 g listova čuvarkuće koje ćete samljeti, a zatim procijediti njihov sok. Limun potopite u vodu sa sodom bikarbonom, neka odstoji tako sat vremena. Potom isijecite limun, pomiješajte sa sokom čuvarkuće i dodajte 750 g domaćeg meda.

Ova smjesa protiv hemoroida čuva se u hladnjaku. Svako jutro natašte popijte jednu žlicu. Nakon nekoliko dana ili tjedana trebalo bi da osjetite pozitivne učinke ovog narodnog pripravka.

Napomena: Narodni pripravci nisu lijekovi, nego služe za eventualno ublažavanje tegoba. Za sve probleme koje imate sa zdravljem svakako se obratite svojem liječniku.