Noćne more upozoravaju na probleme sa srcem, migrenu ili premalo sna; a bizarni, nezaboravni snovi mogu upozoravati na infekciju!

Psiholozi se slažu da poruke snova nikako ne treba zanemariti jer upravo iz njih možemo pročitati važne podatke o bolestima od kojih bismo se mogli razboljeti. Isto vijekovima tvrdi i narodna tradicija.

Simboli iz snova mogu biti pretkazatelji tuberkuloze, depresije i srčanog udara, a mogu upozoriti na rizik od Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti. Postoje konkretni dokazi kako vrste snova, počevši od onih koji se iz noći u noć ponavljaju preko živopisnih snova i noćnih mora pa do bizarnih noćnih vizija, mogu upozoriti na bolesti i godinama prije nego što se pojave prvi simptomi.

Slabo srce i noćne more

Ako vas često muče noćne more, to može upozoravati na probleme sa srcem, migrenu ili premalo sna. Neugodne noćne more mogu prouzrokovati i lijekovi za krvni pritisak iz reda beta-blokatora – kaže profesor Jim Horne, stručnjak za snove s britanskog Sveučilišta u Loughboroughu.

Ti lijekovi šire krvne žile, no stručnjaci vjeruju kako mogu i indirektno mijenjati ravnotežu određenih hemikalija u mozgu, što je okidač za noćne more.

Ružni snovi mogu biti povezani i sa slabim srcem, pokazalo je istraživanje provedeno na više od 6000 ispitanika čiji su rezultati objavljeni u nizozemskom izdanju Journal of Medicine.

Migrena dolazi s bijesom

Naučnici su ustanovili kako oni koji pate od nepravilnog rada srca imaju tri puta veći rizik od noćnih mora, a onima koji osjećaju bolove u prsima taj je rizik povećan čak sedam puta. Pretpostavlja se kako je to stoga što su oni koji imaju probleme sa srcem skloniji i problemima s disanjem, zbog čega se snizuje razina kisika u mozgu.

Noćne more te ružni snovi prepuni bijesa i agresije mogu biti i upozorenje da vam dolazi migrena. Sanjate li svake noći da vas proganjaju ili da ste napadnuti, takvi stresni snovi mogu biti rani predznak bolesti mozga ili neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti.

Proganjanje zbog alkohola

– Upozoravajući snovi se javljaju i deset godina prije prvih simptoma bolesti kao što su gubitak pamćenja – ističe dr. Oscroft iz bolnice Papworth u Cambridgeu.

Smatra se kako ljudi koji redovno proživljavaju snove u kojima ih proganjaju ili napadaju, pate od poremećaja ponašanja u REM fazi sna. Akutni oblik tog poremećaja može se pojaviti i tokom odvikavanja od alkohola te sedativno-hipnotičkih lijekova.

– Bizarni, nezaboravni snovi mogu upozoravati na infekciju ili početak menopauze. Infekcije mogu prouzrokovati polubudno stanje, koje je okidač za bizarne snove – kaže neurolog dr. Patrick McNamara s Medicinskog fakulteta u Bostonu.

– I kasnonoćno opijanje može biti okidač za takve živopisne snove koji se najčešće javljaju u zoru jer tada djelovanje alkohola slabi, a to utječe na kemikalije u mozgu i stvara čudne snove – otkriva profesor Jim Horne, stručnjak za snove sa Sveučilišta u Loughboroughu.

Posebni snovi u menopauzi

Prema svjedočanstvima mnogih žena, posebno živopisni snovi karakteristični su i za menopauzu, a pretpostavlja se da su uzrok hormonske fluktuacije.

– Ako vam se čini da sanjate više no obično, iza kulisa te plime snova može također biti fluktuacija hormona zbog čega žene često mnogo više sanjaju tokom mjesečnice – napominje prof. Horne.

Iako u noći tokom REM faza “prođemo” od četiri do šest epizoda snova, većine se ne sjećamo. Od 28 do 42 sna, koliko ih odsanjamo u sedmici, sjećamo se samo dva, tri sna, a ostatak je izbrisan.

To nije zato što smo hronično zaboravni kad je riječ o snovima, nego zato što se sna možemo sjetiti samo ako se probudimo dok sanjamo, dakle usred “priče”, tvrde znanstvenici. Ako “film završi” i vi nastavite nastavite spavati, taj ćete san zaboraviti.

Vrijeme je da usporite

Sanjate li više nego obično, to može biti i posljedica hroničnih bolova, skidanja s antidepresiva ili zbog toga što vam je u sobi prevruće ili prehladno. Sve to ometa san i uzrokuje češće buđenje tokom REM faze zbog čega se sjećate više snova, te vjerujete da sanjate više no obično.

Ako vas noću i rano ujutro snovi bude, to može upozoravati na depresiju te biti znak da ste pod povećanim stresom ili da imate viška kilograma. Okidač za takve snove mogu biti i masna jela.

– Oni koji su pod teškim stresom ili pate od depresije, ranije ulaze u REM fazu, ranije i “prošetaju” snovima te se ranije i bude – kaže prof. Horne.

Trudnoća i snovi

Pretpostavlja se da se žene mnogo više sjećaju snova nego muškarci upravo stoga što imaju lakši san te se češće bude.

Mnoge majke svjedoče kako su u trudnoći imale živopisne i uznemirujuće snove, ali kod njih je smanjen rizik od postporođajne depresije.

Stres se često manifestira katastrofičnim i paničnim snovima te mnogi sanjaju da dolazi golem plimni val ili da kasne na avion.

M. Matković