Čajnim oblozima protiv bolova u vratu

Bolovi u vratu i ramenima najčešće nastaju zbog grčenja mišića tog dijela tijela, koji postaju kruti i onemogućavaju pravilne pokrete zglobova. Uzroci ove veoma neprijatne pojave mogu biti trajna izloženost stresu, konstantna napetost, hroničan umor, nepravilan položaj tijela, koji podrazumijeva, dugotrajno sjedenje ispred kompjutera ili televizora i loše držanje tokom spavanja, dugotrajne vožnje ili rada za pisačim stolom.

Bolove u ovom predjelu također mogu izazvati i trzajne povrede vrata zadobijene tokom sportskih aktivnosti ili saobraćajne nesreće, kao i drugi nekontrolirani pokreti tijela, a također uzroci mogu biti i osteoartritis, pomjeranje diska između kičmenih pršljenova, oštećenje tetiva vrata i ramena, kao i kriva kičma.

Prevencija

Da bi se spriječili bolovi u vratu i ramenima, od velikog je značaja pravilno držanje tijela (tokom aktivnosti kod kojih je ovaj dio tijela opterećen), kako mišići ne bi bili napeti suviše dugo. Također, u organizam treba unositi dovoljno tečnosti, kao i hranjive materije koje su neophodne da bi se mišići brzo oporavili od napora: aminokiseline, kalcijum, magnezijum, kalijum, selen, vitamine B i C, flavonoide. Opuštanje i izbjegavanje stresnih situacija može pomoći u sprječavanju mišićne napetosti usred stresa i fibromialgije (dugotrajnog bola u mišićima i mekim tkivima).

ČAJEVI I OBLOZI

Pomiješati 2 supene kašike sitno isjeckanog cvijeta zohve i supenu kašiku cvijeta kamilice. Sve to izručiti u 7 dl vrele vode i ostaviti 2 sata poklopljeno da odstoji. Procijediti i piti po 2 dl vrućeg napitka prije doručka, ručka i večere.

Nakon konzumiranja ovog čaja, na vratu sat vremena treba držati oblog od omorike. Naime, pola čaše sitno isjeckanih pupoljaka i cvjetova omorike izručiti u 6 dl vinskog sirćeta. Flašu zatvoriti i držati je u toploj sobi deset dana. Za to vrijeme promućkati je više puta dnevno. Nakon toga tečnost treba procijediti.

Dvije supene kašike sitno isjeckanog lista nane i supenu kašiku sitno isjeckanog lista matičnjaka izručiti u 7 dl vruće vode i ostaviti poklopljeno 2 sata. Procijediti i piti po 2 dl vrućeg napitka prije doručka, ručka i večere.

Nakon konzumiranja ovog čaja, tokom jednog sata na vratu treba držati oblog koji se priprema na slijedeći način: po 2 supene kašike sitno isjeckanog lista i cvijeta hajdučice, lista ruzmarina i lista i cvijeta kantariona staviti u 8 dl rakije prepečenice. Flašu zatvoriti i držati je u toploj sobi 20 dana. Za to vrijeme promućkati je više puta dnevno. Nakon toga tečnost treba procijediti i koristiti kao obloge 3 puta dnevno po 1 sat.

NAPOMENA: Čajeve sladiti medom. Recepti se koriste po 5 dana, sve dok bolovi ne prestanu.

BILJNE MJEŠAVINE PROTIV UKOČENOSTI VRATA

Po 2 supene kašike sitno zdrobljenog lista i cvijeta kantariona, lista ruzmarina, cvijeta divljeg kestena i jorgovana i 1 supenu kašiku kamfora izručiti u 1 litar rakije. Flašu zatvoriti i držati je u toploj sobi 20 dana. Za to vrijeme promućkati je više puta dnevno. Nakon toga tečnost treba procijediti i masirati bolna mjesta po potrebi.

Deset supenih kašika sitno zdrobljenih bobica kleke, starijih od 2 godine, preliti sa 1 litrom ključalog i razblaženog sirćeta. Ostaviti da stoji poklopljeno 2 sata. Procijediti, pa gusti dio staviti na lanenu krpu. Poprskati procijeđenom tečnošću i držati kao oblog na vratu, 3 puta dnevno po 1 sat.

Deset supenih kašika sitno isjeckane rotkve i 5 supenih kašika sitno izrendanog korijena rena izručiti u 1.5 litar ključalog vina. Ostaviti poklopljeno 2 sata i zasladiti sa 6 kašika meda, a potom izmiješati i procijediti. Prije doručka, ručka i večere popiti po 1 dl ovog napitka, a ostatak upotrijebiti za masažu vrata. Na masaže, na vratu i ramenima 1 sat držati oblog od procijeđenog, gustog dijela.

NAPOMENA: Ove recepte treba koristiti po 5 dana, sve dok tegobe traju.

BOL VRATNIH ŽIVACA

Po 5 supenih kašika sitno izrendane rotkvice i sitno isjeckanog cvijeta luka popariti sa 8 dl ključalog vinskog sirćeta. Ostaviti poklopljeno 2 sata izvan šporeta, procijediti i stavljati obloge ujutru, u podne i uveče u trajanju od po 2 sata. Svaki sat pokvasiti obloge procijeđenom tečnošću.

Po 2 supene kašike sitno isjeckanog cvijeta divljeg kestena, cvijeta i lista kantariona i lista ruzmarina izručiti u 6 dl rakije prepečenice. Staviti u flašu, zatvoriti i držati u toploj sobi 20 dana. Za to vrijeme promućkati više puta dnevno. Nakon toga procijediti, masirati i stavljati obloge poslije doručka, ručka i večere, u trajanju od 2 sata.

NAPOMENA: Ove recepte treba koristiti po 4 dana, sve dok bol ne prestane. Nakon skidanja obloga, bolna mjesta treba oprati mlakim čajem od kamilice.

Kada treba zatražiti ljekarsku pomoć?

– Ako je bol posljedica neke povrede.

– Ukoliko je otežano pokretanje ekstremiteta.

– Ako bolesnik nekotrolirano mokri, osjeća trnjenje u rukama, bol u grudima i probadanje u jednoj ili obje ruke.

– Ako su otečene limfne žlijezde na vratu.

– Ukoliko bolesnik ima glavobolju, vrtoglavicu i povišenu temperaturu, i osjeća slabost.

– Ako simptomi potraju duže od jedne sedmice.