Čajlaković: Nakon češljanja uči Fatihu, da budeš zdrav dva put mjesečno povraćaj…

Norme pri češljanju brade, norme za održavanje želuca, pri upotrebi kne su one koje možete pročitati u ovome nastavku iz knjige “Kapija saznanja” autora šejha Mustafe Čajlakovića. Osim njih, pročitajte i početak poglavlja o liječenju neukosti i bolesti glave…

Češljanje brade: svako jutro iza jutarnje molitve ili prije molitve, nakon češljanja, proučiti Fatihu i sure In širah.

Uređenje noktiju i depilacija pazuha i čišćenje i depilacija stidnog mjesta – norma za to je dva puta mjesečno ili bar jedanput mjesečno.

Povraćati bar dva puta mjesečno

Norma za održavanje želuca: Potrebno bi bilo da se čovjek ispovraća bar jednom sedmično ili dva puta mjesečno, da pije na prazan stomak vruću slanu vodu, a nakon toga neka uzme smole od mastike ili soka pa neka metne malo đumbira u med pa neka jede dvije kašike.

Norma za upotrebu kane za bradu, tijelo, kosu, ruke, noge i stopala: To je veoma preporučljivo jer daje organima tijela i organizmu fleksibilnost i mekanost kao što je preporučljivo pokriti glavu i tijelo kada je prejaka vrućina.

Svojstvo kane – posebna napomena: ko jednom u tri mjeseca oknije kosu sa kanom siguran je od sihira, a izolator je za glavu, kosu i mozak uopšte. Ima jedna vrsta sihira na kosu ni čim se ne može uspješno skinuti 100%, osim sa kanom. Treba da znate da nisu naše nane uzalud sijale i gajile kanu, a to i sada ima, pa su knili kose, čelo, nokte, ruke, noge i bile su osigurane od sihira, džinskih udara, vjetrova, a i vlage i propuha i nazeba svih vrsta.

Suhoća i tvrdoća mozga

Neukosti i bolesti glave – to je kada čovjek osjeti tvrdoću i suhoću u svom mozgu, kao i prepreke u svome govoru, kao i bolove u očima.

Lijek – Uzima se med i mlado maslo tek izmeteno, ali med mora biti očišćen od pjene sve u jednakoj mjeri i ovo se skuha na laganoj vatri uz miješanje sve dok na kraju ne postane jednaka supstanca i ovo se ohladi i postane kao kolač. Uzima se pomalo, jede se prije spavanja po noći i ovo pomaže u ozdravljenju (od neukosti i bolesti mozga) tako da jača mozak i pamćenje, kao i očni vid i cjelokupan imunitet i sve organe organizma.

Drugi recept – uzima se žumance jajeta, kravlje maslo i šećer miješaju se zajedno i isto se primjenjuje.

Lijek za tvrdoću u mozgu i glavi: Kada ima ovu bolest insan, on ima suhoću i tvrdoću u mozgu i cjelokupnoj glavi a pri tome se čovjek osjeća jako vrućim i traži stalno da bude u hladnim prostorijama ili mjestima zato se i zove ova bolest ovako, a sve se to dešava zbog suše ili nenapojenosti na određenim mjestima u mozgu. Kao lijek se praktikuje takozvano peglanje na glavi; Uzima se prvi recept, ako nema mladog masla može i staro kravlje maslo.