Čaj od vrijesa popunjava rupe u pamćenju

Ako vas muče „rupe“ u pamćenju, osjećaj nelagodnosti i bolovi u glavi, ili šum u ušima, pomoći će vam obični vrijes, (latinski naziv Calluna vulgaris L.).

Jednu kašiku suhog cvijeta vrijesa sipajte u neoštećenu, emajliranu šerpu. Prelijte vrijes sa pola litra ključale vode i kuhajte poklopljeno, a blagoj vatri  10 minuta. Ostavite da poklopljena šerpa odstoji tri sata umotana u toplu tkaninu. Nakon tri sata procijedite čaj. Prve nedjelje liječenja pijte po pola čaše ovog čaja u bilo koje doba dana. Zatim pijte po jednu punu čašu čaja dnevno, tokom sljedeće dvije nedjelje. Zatim napravite pauzu od deset dana, pa  opet ponovite kurs. I tako, sve dok vaše tegobe ne prestanu.

Biljka vrijes je vrlo korisna za naše zdravlje.

Pročišćava krv i mokraćne puteve, jprotivupalno, kao dezinfekcijsko sredstvo, jača nervni sistem, koristi se kao sedativ. Takođe stimuliše sekretornu funkciju želuca.

Koristi se za liječenje cistitisa , prostatitisa, u liječenju bolesti bubrega , hroničnog pijelonefritisa, bolesti jetre i žučnih puteva, prehlade, dizenterije, nervnih poremećaja, za liječenje reumatizma i gihta, ekcema. Alkoholna tinktura se koristi za lečenje tuberkuloze pluća.

Spolja, u obliku losiona i kupki korsiti se za liječenje reumatizma, opekotina, osipa, čireva, ekcema. Pomaže i za liječenje otečenih nogu zbog bolesti bubrega i srca.