Čaj od sjemenki lubenice – najefikasniji napitak za pročišćavanje bubrega

Sjemenke od lubenice uglavnom završe u kanti za smeće, a samo mala grupa ljudi ih jede kako bi poboljšala svoj probavni trakt. Sjemenke samo prolaze kroz digestivni trakt i mehanički olakšavaju probavljanje hrane, tako da većina njihovih ljekovitih svojstava ostaje neiskorišćena.

Potrebno je da skuhate, sameljete ili propržite sjemenke od lubenice kako biste iskoristili njihova ljekovita svojstva. Ove sjemenke sadrže vlakna, neophodna za dobru probavu i efikasna kod tretiranja crijevnih parazita, žutice i upala.
Sjemenke od lubenice su bogate citrulinom, organskim jedinjenjem sa antioksidantskim svojstvima. Ono proširuje krvne sudove, te pomaže pri tretiranju arteroskleroze, povišenog krvnog pritiska i angine pektoris.

Na početku dvadesetog vijeka, grupa Američkih naučnika je objasnila da su sjemenke lubenice efikasne za liječenje bolesti bubrega i urinarnih infekcija.

Po njihovim rezultatima, čaj od sjemenki od lubenice je odličan diuretik i preporučuje se pacijentima koji treba da eliminišu kamenje u bubrezima i urinarnom traktu.
Nutricionisti su preporučili ovaj recept:

Sameljite 4 kašike svježih sjemenki od lubenice.
Kuhajte semenke u 2l vode 15 minuta.
Ova doza čaja je dovoljna za dva dana, potrudite se da ga pijete u jednakim dozama.
Nemojte ga piti treći dan.
Ponavljajte istu proceduru nekoliko nedjelja, prateći ova uputstva.
Pijte ga dva dana i zatim napravite pauzu.