Čaj od oraha je proljetna infuzija za tijelo (Recept)

Narodna medicina ima mnoge prednosti. Potrebna je samo vaša dosljednost kako biste zdravlje doveli u red


Ljekovita svojstva oraha poznata su mnogima. Ne zaboravite da su i listovi oraha izuzetno ljekoviti, stoga ne zaboravite da prvo proljetno lišće oraha uberete i iskoristite za moćni čaj koji čisti cijeli organizam.

List oraha odvojite od peteljki i osušite ih. Zatim od njih pravite čaj.

 

Koristi se najviše 10 dana i to u proljeće.

Listovi oraha sadrže askorbinsku kiselinu, vitamin B1, glikozide, flavonide, karoten i druge korisne supstance.

 

Kako se priprema i koristi čaj od listova oraha?

Jedan supena kašika suhog lišća oraha kuvati 15ak minuta u 400 ml vode. Nakon toga se procuhedi i pije po jedna kašika 3 do 4 puta dnevno.

Čaj se može koristiti i kao tonik za kožu, ali i kao tretman za čišćenje rana.

Ako morate da povratite energiju i osnažite tuhelo, čaj do lišća oraha pijte 3 do 4 puta dnevno ali malim gutljajima i to samo po jednu supenu kašiku.

Čaj od lista oraha liječi i čisti krve sudove, smanjuje šećer u krvi i poboljšava metabolizam. U ovu svrhu čaj se kuha ovako: 1 kašika smrvljenih suhih listova oraha prelije se sa jednom šoljom vrele vode. Čaj odstoji jedan sat a zatim se procijedi i pije se po pola šolje 4 puta dnevno (znači da je potrebno da se skuhaju dvije šolje ovog čaja).

Za liječenje kožnih oboljenja (ekcema, lišajeva, gnojnih osipa) skuhajte odvarak od listova oraha tako što ćete 5 kašika samljevenih i suhih listova oraha preliti sa pola litre vode i kuhati oko 15 minuta. Kada se ohladi, procijedite čaj i sa njim premažite problematična mjesta na koži nekoliko puta dnevno.