Čaj od lovora je najbolji prirodni lijek za pluća i bronhije

Ova biljka je odličan lijek za organe za disanje

Čaj od lovora je najbolji prirodni lijek za pluća i bronhije. Takođe, umiruje i dosadni kašalj, a pomiješan sa majčinom dušicom i zovom pomaže kod infekcija disajnih organa.

Rimski carevi Tiberije i Neron za vrijeme epidemija kuge krili su se u lovorovim šumama, jer su vjerovali da biljka štiti od zaraze.

Evo oprobanog, jednostavnog recepta:

Potrebno je:

2 dl vode,
6 listova lovora,
6 kašika šećera,
1 limun

Lovor se kuha na tihoj vatri, poklopljen, 10 minuta. Nakon toga se izvadi i doda se šećer i promiješa. U ohlađen sirup doda se sok cijelog limuna (vitamin C je osjetljiv na visoku temperaturu). Lijek je vrlo ukusan i veoma efikasan. Pije se po jedna do dvije supene kašike tri puta na dan, a po potrebi i češće, ne škodi. Čuva se u frižideru.

Lovor nije samo začin, već i korisna, ljekovita biljka. Njegova upotreba u kuhinji potpuno je opravdana jer etarsko ulje koje ova biljka sadrži stimuliše varenje, otklanja nadutost i gasove u crijevima.

Lovor je pokazao i značajno dejstvo u borbi protiv gljivica, posebno kandide. U tu svrhu najbolje je lovor pomiješati sa žalfijom, vranilovom travom i listom oraha.