ČAJ OD 16 VRSTA BILJA PROTIV RAKA ŽELUCA

Tešku bolest poput kancera moguće je zaustaviti, ali samo ukoliko se na vrijeme otkrije i počne liječiti probranim travama. Ljudi koji su se uhvatili ukoštac sa ovom strašnom bolešću i uspjeli da je pobijede – morali su potpuno promijeniti način života. Osim zvaničnih medicinskih lijekova, danas su dostupna i mnoga druga sredstva, prvenstvenog ljekovito bilje i preparati od trava koje pomažu.

U svijetu od raka želuca godišnje umre približno 650.000 oboljelih. Početni simptomi raka želuca su nespecifični i slabo izraženi pa im bolesnici i liječnici često ne pridaju značaj. Kasnije se može javiti osjećaj težine u gornjem dijelu trbuha, pogotovo nakon obroka, mučnine, lagani do umjereni gubitak apetita i neke druge neodređene smetnje poput lošijeg općeg stanja.

U kasnijoj, uznapredovaloj bolesti pojavljuju se trajna bol u gornjem dijelu trbuha, gubitak tjelesne težine, mučine i povraćanje, ako je rak smješten u izlaznoj regiji želuca (antrum), a disfagija (otežano gutanje) ukoliko je rak smješten u predjelu kardije.

Nažalost, zbog svoje podmuklosti, bolest se dijagnosticira dok je još lokalizirana kod samo 10 do 20 posto bolesnika. Ponekad prvi simptomi raka želuca mogu biti uzrokovani metastazama (ascites, opstruktivna žutica, dispneja, neurološki ili ginekološki problemi i dr.). Može se javiti i tromboza donjih udova.

Tešku bolest poput kancera moguće je zaustaviti, ali samo ukoliko se na vrijeme otkrije i počne liječiti probranim travama. Ljudi koji su se uhvatili ukoštac sa ovom strašnom bolešću i uspjeli da je pobijede – morali su potpuno promijeniti način života. Osim zvaničnih medicinskih lijekova, danas su dostupna i mnoga druga sredstva, prvenstvenog ljekovito bilje i preparati od trava koje pomažu.

Čaj od 16 vrsta bilja

Pomiješajte po 35 g žalfije, 25 g koprive i 15 g polena sa po 20 g šipka, smilja, uve, kozijih rogova i po 10 g hajdučke trave, kamilice, nevenovog cvijeta, timijana, krušine (Frangula alnus), brezovih resica, cvijetova lipe, srcopuca (Gnaphalium uliginosum), srdačice (Leonurus).

Sve ljekovite biljke koriste se osušene i usitnjene. Izmiješajte sve u jednoj posudi.

Šest kašike čajne mješavine prelijte s dva i po litra proključale vode (količina vam je dovoljna za nedjelju dana). Poklopite i ostavite da se grije na tihoj vatri oko dva sata, dok se količina tečnosti ne prepolovi. Skinite s vatre i ostavite da odstoji (poklopljeno) još sat vremena.

Uzimajte po pola šolje čaja triput dnevno, pola sata prije jela. Pripremljen čaj držite na hladnom mjestu (može stajati i u frižideru). Praktikujte to 70 dana, zatim napravite 15-dnevnu pauzu, pa ponovite liječenje.

Čaj od žalfije i nevenovog cvijeta

Pomiješajte po kašiku osušene žalfije i nevenovog cvijeta, dobro ih usitnite. Prelijte to šoljom prokuhane vode i ostavite da odstoji pola sata. Procijedite i pijte po šolju dvaput dnevno, pola sata prije jela. Mješavinu bilja koja ostane poslije cijeđenja ne bacajte, već pojedite pola sata nakon jela.

Čajna mješavina kantariona, selena, hajdučke trave…

Napravite mješavinu od po dva dijela kantariona, selena (Levisticum), hajdučke trave, zelenih stabljika ovsa i lista breze i po jednog dijela lista gorke djeteline (Menyanthes trifoliata) i trave ruse. Kašiku ove mješavine prelijte čašom vode i, pošto proključa, kuhajte minut. Ostavite da odstoji dva sata (poklopljeno).

Procijedite i pijte po 100 ml triput dnevno, pola sata prije jela. Liječite se tako mjesec dana, zatim pauzirajte najmanje nedjelju dana, pa sve ponovite. Ukoliko ste u mogućnosti, napravite jednomjesečnu pauzu, a za to vrijeme liječite se drugim mješavinama. Tek potom ponovite ovu terapiju.

Neven, iđirot, jagorčevina…

Pomiješajte po dva dijela cvijeta nevena, korijena iđirota, čička i grančice bijele imele sa po jednim dijelom jagorčevine i trave ruse. Kašiku mješavine prelijte čašom vode i ostavite da proključa. Skinite s vatre pa nakon dva sata procijedite.

Pijte po pola čaše dvaput dnevno, prije jela. Ovu terapiju. Koja treba da traje 30 dana, ponavljajte svaka tri mjeseca.

Šta poslije operacije?

Dijeta

Poslije operacije uzima se barena i izblendirana (kašasta) hrana, posebno se preporučuju supe od mesa i povrća koje se lako vare.

Namirnice koje nadimaju (kupus ili krastavci) treba izbjegavati, ali ukoliko vam zbog povećane kiselosti u želucu ljekar preporuči upravo njih – onda ih uzimajte izblendirane i procijeđene.

Kao začine slobodno možete koristiti senf (od slačice) i đumbir, ali pažljivo – u malim dozama. Ukoliko primjetite da vam to ne prija – odustanite.

Redovno pijte čajeve od majčine dušice ili bokvice.

Ukoliko se sekrecija hlorovodonične kiseline smanjila, pa je neophodno obnoviti funkcije – u dogovoru s ljekarima uključite u ishranu sve što je kiselo i što pomaže varenju, prvenstveno sokove od brusnice, limuna i drugih citrusa, ili najobičniji blaži rastvor sirćeta.

ČAJNE MJEŠAVINE

Čaj od majčine dušice

Kašičicu majčine dušice prelijte šoljom vrele prokuhane vode i ostavite da odstoji 40 do 45 minuta. Procijedite i pijte po pola šolje triput dnevno, 15 do 20 minuta prije jela.

Čaj od bokvice

Ovaj čaj reguliše kiselost želučanog soka, povećava sekreciju fermenata neophodnih za varenje, poput pepsina. Kašičicu suhih listova bokvice prelijte šoljom prokuhane vode i ostavite to da odstoji 15 minuta. Pijte po trećinu šolje triput dnevno.

VAŽAN SAVJET:

Ove čajne mješavine, poznate i po tome što poboljšavaju imunitet, nemaju kontraindikacija, pa se mogu koristiti i u slučaju drugih bolesti ogana za varenje. Navedene čajeve možete piti i kako biste spriječili druga gastrointestinalna oboljenja.

(aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!