ČAJ: Nezamjenjivi eliksir zdravlja, ljepote i dugovječnosti

Jeste li znali da čaj može biti sredstvo za uljepšavanje? Iako se najčešće koristi za užitak ili pomoć kod prehlade ili gripe, čaj je odličan i za ovu namjenu. No, najučinkovitiji je ako se istovremeno koristi i za unutrašnju i za spoljašnju  upotrebu. Evo nekoliko recepata koji će vam sigurno biti od koristi

Protiv podočnjaka

Sto grama zelenog čaja stavite u pola litra mineralne vode i ostavite na sobnoj temperaturi najmanje jedan sat. Natopite vatu ovim tonikom i držite je kao oblogu na očima.

 Čajni tonik

Napravite čaj od kadulje. Pripremite ga na klasičan način. Natopite vaticu čajem i pređite preko lica. Ovaj prirodni tonik će smiriti čak i jače upale na licu.

 Za umorno lice

Izmiješajte četiri kašike toplog zelenog čaja s dvije kašike meda i dvije kašike pšeničnih mekinja. Masku nanesite na lice i držite 20 minuta, a potom je isperite mlakom vodom.

 

 Protiv suhe kože

Ako ga koristite kao lijek, preporučuje se za visoku temperaturu, prehladu, gripu, kašalj, astmu, čak i reumu. Stimulira znojenje kod pacijenta, čime ćete izbaciti štetne tvari iz organizma. Ako imate izuzetno suhu kožu, pijte veće količine ovog čaja, jer stimuliraju rad lojnih žlijezda.

 Za sjaj kose

Ako ste plavuša, para čaja od kamilice će vam pomoći da dostignete pun, zlatni sjaj kose. Također se koristi i za kožu. Parite lice nad čajem od kamilice maksimalno deset minuta i operite ga nakon toga.

Za bjelinu zuba

Svi oni koji žele zavoditi osmijehom i zubima bjeljim od snijega mogu iskoristiti listiće žalfije. Trljajte zube ovim listićima, a možete ih dodati i svojoj vodici za ispiranje usta. Masnu i mješovitu kožu je teže njegovati, ali s čajem od žalfije imat ćete savršen losion za ove tipove kože.

 

 

error: Content is protected !!