BUŽIMSKA IBRET VODA HUKNE TAČNO U PODNE, A ZNATIŽELJNICI SE IBRETE (ČUDE)

Neki ovu vodu nazivaju „Svetinja“, drugi „Ibret izvor“, dok treći „Izvorom svjetlosti“. Vjeruje se da je ljekovita i da pomaže svima onima kojima je potrebna pomoći

 Svakog šestog maja na bužimskom izvorištu „Svetinja“, smještenom između Čave i Banjana, okupi se rijeka ljudi i vjernika, pristiglih iz svih krajeva svijeta. Ne bez razloga. Tog datuma, tačno u podne, dešava se nešto što niko, osim Svevišnjeg ne može objasniti, niti dati precizan odgovor. Kada se začuju ezani sa bužimskih džamija, iz ovog, do tada suhog vrela, hukne voda.

Tada muslimanski vjernici uzimaju abdest, klanjaju podne namaz, a bolesni i radoznali pune kanistere, flaše, buradi, ovom vodom… kako bi njome umivali cijelu obitelj. Zanimljivo je da se njen ukus razlikuje od gotovo svih bosanskih pitkih voda. Epidemiološki je potpuno ispravna i čista.

Neki ovu vodu nazivaju „Svetinja“, drugi „Ibret izvor“, dok treći „Izvorom svjetlosti“. Vjeruje se da je ljekovita i da pomaže svima onima kojima je potrebna pomoći. Smješten na potezu između bužimskih naselja Čave i Banjana, izvor se nalazi iznad svog vodopada, visokog petnaestak metara. Tokom dana nekoliko puta presuši, a onda voda ponovo potekne. Nikada se ne zna tačno vrijeme nestanka i vraćanja vode. U podnožju „Svetinje“ ima na desetine bistrih, hladnih i veoma kvalitetnih izvora.

Jedino šestog maja svake godine voda se ne pojavljuje sve do dvanaest sati. Hukne tačno u podne. Sa kojom preciznošću izvor oživi, možda najbolje kazuje podatak da starosjedioci Bužima svoje satove navijaju po njemu.

Već odavno je ovo mjesto u narodu poznato kao jedno od najvećih muslimanskih dovišta u BiH. Svakog šestog maja ovdje se nakon podne namaza, prouči dova za zdravlje, nafaku, mir, ljubav, rodnu godinu…

Legenda kaže da je tu nekada davno prolazila karavana na putu za Gvozdensko i da je svratila da se baš tu odmori. Sa karavanom je bila i jedna slijepa djevojka, koja je odmarajući se prva ispod zemlje čula huk vode, a čim je voda potekla, djevojka se napila i umila sa ovog izvora i progledala, nazvala je Dobrom vodom, a mjesto Dobrim selom, koje se i dan danas tako zove.

Od tada se vjeruje da voda pomaže čak i slijepim osobama. Djevojke se ovom vodom umivaju radi lijepog tena, a momci kupaju ispod vodopada kako bi bili zdravi, snažni i brzi.

Izvor koji ima neobičnu pojavu presušivanja i iznenadnog naleta vode, okuplja 6. maja svake godine, na hiljade znatiželjnika. Mladi vodu sa izvora piju radi krepkosti, stariji protiv bolesti, slijepi da progledaju, a djevojke da bi bile ljepše za mladiće i teferiće. Najhrabriji se kupaju u odjeći ispod vodopada, veliki broj njih dođe da se lično uvjeri u nevjerovatnu istinu.

            Dobro selo

Zanimljivo je istaći, da je „Ibret izvor“ na mjestu „Svetinja“, a da se selo Čava u narodu zove i „Dobro selo“.

Prije agresije na BiH ovdje se svakog šestog maja, na Jurjevdan, održavao jedan od najvećih krajiških teferiča. Posljednjih godina tradicija kao da se vraća, pa „Svetinju“ ne pohode samo vjernici i bolesni, nego i brojni turisti. Uz pomoć Privredne komore USK-a i Turističke zajednice „Ibret voda“ je uvrštena u turistički katalog, asfaltirana je cesta od centra Čave skoro do ovog izvora. Još samo da se postave table sa nazivima mjesta i putokazi…

Pogledajte video: