Bundeva: Ubrzava metabolizam, mršavljenje i redukciju celulita!

Piše: Dušica Ranđelović, certifikovani maser-terapeut, stručnjak na polju celulita i anticelulitnih tretmana. FB @anticelulit masaže;
Instagram: dr_anticelulit_koncept
tel: + 38166 9492 966

Namirnica koja ubrzava metabolizam i pomaže u borbi protiv celulita- BUNDEVA kraljica jeseni!

Bundevu karakteriše visok nivo antioksidanasa i karotena, a posebno vitamina C i E. Bundeva smiruje i poboljšava san. Bundeva smanjuje nervozu zahvaljujući vitaminima B grupe.

Njen fantastičan nutricionistički profil upotpunjuju pektini, celuloza i druga biljna vlakna važna za dobro varenje, ubrzavanje metabolizma, mršavljenje i redukciju celulita. Jedna je od glavnijih namirnica u anticelulit planu ishrane koji imam u ponudi.

Od bundeve ćete imati puno koristi, bilo da je konzumirate sirovu (narendanu kao šargarepu), kuhanu na pari, pečenu u rerni.

Lično konzumiram i preporučujem pečenu u rerni, sa dodatkom cimeta.

BEZ šećera obavezno, kao IDEALAN međuobrok ili zamjena za večeru. Ako baš morate da zasladite, koristite med. Bundeva ima izuzetno prijatan ukus, omiljena je namirnica upravo u ovom periodu na našim trpezama. Jedna od njenih glavnih prednosti je činjenica da je niskokalorična, te je idealna za držanje dijete, a pri tom detoksikuje cio organizam.

U 100 grama sadrži ukupno 28 kalorija, što je izvanredno za sve koji planiraju skinuti kilograme. Može itekako da zasiti i nećete biti gladni jer daje energiju za cio dan.

Bundeva je odličan diuretik, budući da pospješuje izbacivanje suvišne vode iz organizma, a naročito se preporučuje oboljelima od reume, gihta, upale bubrega i mokraćne bešike. Sto češće bi trebalo da je jedu i dijabetičari, jer snižava nivo šećera u krvi. Dobar je izvor vitamina A i C, kao i proteina, kalijuma, folne kiseline i antioksidansa, a pritom sadrži vrlo malo masnoća.

Njene sjemenke bogate su proteinima, gvoždem, cinkom, magnezijumom, manganom i vitaminom K.

Postoji više vrsta bundeve, evo najčešće korišćenih:

Anđelika je mala muskatna bundeva porijeklom iz Francuske. Ona je i dekorativna i jestiva – ima okrugao plod težine od 1-2kg, rebrastu koru izbledjelo narandžaste boje. Mesnata unutrašnjost je tamno narandžasta, izrazito sočna i slatka zbog čega se najviše koristi u slatkim jelima. Dobro se skladišti pa može da stoji i po nekoliko mjeseci.

Ibica ima okrugle, blago rebraste plodove koji  dostižu težinu od 2. 5 – 3.5 kg. Meso je suho, žuto-narandžaste boje i izutetnog kvaliteta a uzgaja se i zbog sjemenki koje imaju neuporedivo veću hranjivu vrijednost od mesnatog dijela. Znatno su bogatije i vitaminima i mineralima. Pošto je veoma slatka ona je i najčešće korišćena bundeva kod nas, koju obično spremamo pečenjem u rerni. Kod ovog načina pripreme bitno je da se dobro očisti i prosuši prije nego što se stavi u pleh, a onda se peče na 200 stepeni 45-60 minuta. Kada je  gotova, po ukusu se prelije medom ili cimetom. Može da bude i prilog uz slana jela.

ButterNut: ova izdužena kruškolika muškatna bundeva koja naraste do oko 2kg, ima tamno narandžastu mesnatu unutrašnjost slatkog i kremastog ukusa. Može da se peče, griluje, jede živa, koristi se u kremastim supama, kolačima, slatkim pitama, mafinima, kašicama za bebe, pekmezima, marmeladama, džemovima… Slobodno je uskladištite dok je sezona jer ima veoma dugačak vijek trajanja – može da traje i do 2 godine. Kora ove bundeve je jestiva, a pošto je tanka po potrebi se veoma lako ljušti. Bundeva slična po obliku ButterNut bundevi je Tamburica, samo je još izduženija i ima jarko narandžastu boju.

Klasična banatska bijela: Koristi se za pite i za pečenje, a ima je u raznim veličinama. Uglavnom su to bundeve većeg tipa.

Iskoristite sezonu i obogatite Vašu jesenju trpezu ovom namirnicom- Vaš organizam će vam biti zahvalan!

(aura.ba)

Komentari

komentara