Bujrum, kafa iz mlina u obliku džamijske munare! Penzionisani rudar Sadik Nuhanović iz Lukavca izrađuje ručne mlinove za kafu u obliku munare

Spravljena kafa na tihoj vatri je najslađa, a upravo taj vrhunski ukus i slast daje joj kafeno zrno isprženo u šišu i samljeveno ručnim mlinom – kaže ovaj svojevrsni umjetnik za pravljenje ručnih mlinova u obliku džamijske munare

Sadik Nuhanović, penzionisanii rudar iz Lukavca, svojevrsni je umjetnik u izradi ručnih mlinova za mljevenje kafe. Nakon dugogodišnje izrade ovih naprava za mljevenje kafe na standardan način, posebno se nadaleko pročuo kada je počeo izrađivati drvene mlinove i mlinove u obliku  džamijiskih munara  i po tome je postao jedinstveni majstor u tuzlanskom kraju. Kazuje:

– Zanat sam naučio od svog oca koji je bio stolar, a prije tridesetak i kusur godina poklonio mi je ručni mlin za kafu sa posebno izrezbarenim meljcem koji je odvojivi, ali pripadajući dio mlina.

Ljubav i volja

Sadik veli da su zanatstvo i izrada ručnih mlinova porodična ljubav, jer i njegov brat je majstor svog zanata. Ideja da izrađuju mlinove u obliku džamijskih munara starijeg je datuma, ali tek kad su se stekli određeni uslovi počeli su sa proizvodnjom ovih naprava koje su rijetkost na bosanskohercegovačkom tržištu.

Uz osmijeh zadovoljstva Sadik kaže da je to stvar majstorluka, volje i ljubavi prema ovoj vrsti zanata. Kazao je:

– Ovo što radimo ne volim da se svrstava među suvenire, jer kafeno zrno nakon mljevenja bude sitno poput brašna.  Izrađujem i drvene mlinove, ali i mlinove od prokroma i, što je ravno vrhunskom majstorluku, jer pravim ih bez ijednog šarafa. Mora sve biti knap.

– Za drvene mlinove koristi se orahovo drvo staro i sušeno najmanje dvadesetak godina. Sve je ručna izrada, pa i mlinovi od prokroma, u što su se najbolje mogli uvjeriti kupci naših mlinova na sajmu šljive u Gradačcu.

Majstorsko umijeće

U ovom poslu, kaže lukavački majstor, ključnu ulogu igraju majstorsko umijeće, preciznost, strpljivost.

– Kada su u pitanju drveni mlinovi ključan je odabir drveta, suho orahovo drvo i sve mora da „knapira“ kako mi to volimo kazati, a potom ona fina obrada drveta u kojoj svaki majstor uživa. Sa metalom je lakše, ali u svemu je potrebno znanje vrhunskog majstora.

Naravno, bez alata nema zanata i vještom i iskusnom zanatliji nije teško pogoditi ni vrstu halata ni vrstu materijala. Na kraju,onaj završni dojam, uz funkcionalnost, mlin treba biti lijep za oko, a namojim mlinovima, neskromno je kazati, možemo se ogledati- kaže ovaj umjetnik svog zanata.

Slast i ukus kafe

Mnogi, koji konzumiraju kafu spravljenu nakon mljevenja „na ručni pogon“, tvrde kako je njezin ukus neuporedivo bolji od „kupovne“ kafe. Uz osmijeh Sadik veli:

–  Spravljena kafa na tihoj vatri je najslađa, a upravo taj vrhunski ukus i slast daje joj kafeno zrno isprženo u šišu i samljeveno ručnim mlinom! (M. Smajlović/aura.ba)