Budwigova pasta: Doručak koji sprječava pojavu brojnih bolesti

Njemačka biohemičarka Johanna Budwig otkrila je način detektiranja masnoće u krvi, shvatila je važnost esencijalnih masnih kiselina na zdravlje te na temelju svojih otkrića razvila metodu kojom se ljudi koriste ne bi li uravnotežili narušenu električnu ravnotežu stanica i spriječili pojavu mnogih bolesti


Slavna njemačka naučnicaJohanna Budwig uvidjela je da pojedine namirnice mogu preventivno djelovati na pojavu kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, nekih vrsta raka i mnogih drugih bolesti.
Upravo zato osmislila je recept za kremu koju je preporučljivo konzumirati ujutro neposredno nakon buđenja. Budwigova krema temelji se na lanenim sjemenkama, prešanom ulju od lanenih sjemenki i svježem kravljem siru.

Lanene sjemenke su najbolji izvori omega 3 masnih kiselina koje u kombinaciji s proteinom poput nemasnog sira stvaraju spoj lipoprotein od kojeg su napravljene membrane naših stanica.

Recept za Budwigovu kremu:
4 kašikesvježeg zrnatog sira
2 kašike organskog lanenog ulja
1 kašika lanenih sjemenki
voće i orašasti plodovi po želji

Priprema:
1. Kako biste dobili optimalne rezultate potrebno je dodavati sastojke po točno određenom rasporedu.

2. U posudu stavite svježi sir, prelijte ga s lanenim uljem i dobro pomiješajte štapnim mikserom sve dok ne dobijte kremastu teksturu, a cjelokupno ulje nije pomiješano  sa sirom.

3. Smjesu prelijte preko lanenih sjemenki koje ste prethodno samljeli u aparatu za mljevenje kafe.

4. Ručno promiješajte sastojke, pa preko svega dodajte komadiće voća poput banana, šljiva, šumskih bobica te nekolicine orašastih plodova poput oraha i badema.

5. Budwigovu kremu pojedite najkasnije 20 minuta od kada ste ju pripremili. Prijatno!

(zadovoljna.hr)

Komentari

komentara