Budući očevi trebaju biti u čekaonici: muškarcu nije mjesto na porođaju

Francuski ginekolog Mišel Oden smatra da muškarcima nije mjesto u porođajnoj sali i da su upravo oni krivi za to što se sve veći broj žena porađa carskim rezom.

“Porodio sam na hiljade žena i iskustvo mi je pokazalo da prisustvo uznemirenog muškarca na porođaju čini da žene postanu mnogo napetije, zbog čega se usporava proizvodnja hormona oksitocina, koji budućim mamama pomaže tokom porođaja.

S obzirom na to da već 50 godina porađam žene u Francuskoj, Engleskoj i Africi, tvrdim da je za lak i brz porođaj najvažnije da pored žene budu samo doktor i tiha, nenametljiva, pozitivna i iskusna babica”, kaže ovaj doktor.

On dodaje da oksitocin, hormon ljubavi, pomaže ženi da se porodi i uspostavi vezu s bebom, ali ističe i to da se, kad je muškarac tu, često luči i hormon stidljivosti, koji se javlja kad se žena u prisustvu supruga (ali i ostalog medicinskog osoblja) susreće sa situacijom u kojoj još nije viđena: ne izgleda lijepo, ispušta bolne glasove i ne može da se kontroliše, prenosi Avaz.

“Važno je napomenuti i to da veliki broj muškaraca biva šokiran tjelesnim tečnostima koje se izlučuju tokom porođaja, pa često padaju u nesvijest i povraćaju, pitaju da li čin porođaja (ili sam dolazak bebe) mogu da slikaju, čime poprilično ometaju doktore. Također, žena nakon toga ne može psihološki da uđe u takozvanu porođajnu zonu, što potvrđuje teoriju da jači spol ipak treba da sačeka u čekaonici.”

S druge strane, zagovornici mišljenja da muškarci treba da prisustvuju porođaju ističu da je njima svakako mjesto pored supruge ukoliko ona to želi i da je njihov zadatak da je podrže i opuste. Bilo kako bilo, prije nego što se to desi, dobro razmislite šta je najbolje da bi buduća mama bila opuštena, a na svakom budućem tati je da sam odluči da li je u stanju da mirno i bez panike prisustvuju ovom činu.