Budite sami svoj majstor: Problem začepljenih odvoda rješava soda bikarbona i limunska kiselina

Većina ljudi koja se susrela s tim problemom bila je više ili manje uspješna u svojim pokušajima, upotrebljavajući hemijska sredstva.

Danas je najlakše kupiti različita hemijska sredstva koja otapaju odvode, ali zbog svoje jačine, vrlo lako mogu da oštetite sanitarne površine, takođe zagađuju okolinu, a mogu da štete i vašem zdravlju. Ali, ovaj problem možete riješiti na prirodan i bezbjedan način.

Dakle, ako se desio problem sa začepljenim odvodima, predlažemo da isprobate sebe u ulozi vodoinstalatera. Neće vam biti potrebni specijalni alati za rad, već obična soda bikarbona i limunska kiselina (limuntus).

Uradite sljedeće:

Soda bikarbona i limuntus su odlična prirodna kombinacija, koja je spasila hiljadu sudopera, lavaboa, kada, wc šolja, tuš kabina..

Prije nego sto započnete proces otpušavanja začepljenog odvoda, oslobodite se suvišne vode iz sudopere, lavaboa ili drugih sanitarija.
Nakon toga, naspite u začepljeni odvod pola čaše limuntusa i istu količinu sode bikarbone.
Tankim mlazom sipajte toplu vodu, otprilike jednu času.
Vidjećete hemijsku reakciju između sode i limunske kiseline u vidu pjenušanja.

Ova mješavina će rastvoriti sitne djeliće hrane, masnoću, kosu, očistiti od ostalih nečistoća i bakterija, što će spriječiti širenje neprijatnih mirisa. Posle desetak minuta pustite vruću vodu da ispere odvod. Ako niste uspeli s prvim pokušajem, ponovite postupak još jednom.

Kao što možete vidjeti, nema velike mudrosti oko čišćenja odvoda, ali ono što je bitno naglasiti je da ćete ponekad morati da se naoružate strpljenjem jer ćete ovaj postupak morati da ponovite još jednom ili dvaput, ako je vaš odvod jako začepljen.

Limuntus i sodu bikarbonu možete iskoristiti za brzo i efikasno čišćenje sudopere i produžiti rok trajanja svojoj veš mašini.

Komentari

komentara