Budite oprezni: Na ove načine možete zakačiti polne bolesti čak iako se ne seksate

Iako je dominantni oblik širenja polno-prenosivih bolesti seksualnim putem, njih je moguće dobiti i na ovih pet načina, koji uopšte ne uključuju polne odnose

Većina polno prenosivih bolesti nema izražene i jasne simptome. Ali osim seksom, moguće je zaraziti se polnom bolešću, a da niste uopšte bili polno aktivni, piše Mirror.

Ono što zabrinjava je što je riječ o predmetima i mjestima široke upotrebe.

1. Balzam za usta

Postoje dvije vrste herpesa – oralni i genitalni, a obje vrste se prenose direktnim kontaktom. Ako posudite balzam za usne od nekoga ko ima oralni herpes, i vi ga možete dobiti. Takođe ako je neko stavio balzam odmah nakon oralnog seksa i na taj način može prenijeti virus genitalnog herpesa.

S druge strane, virusi ne mogu dugo preživjeti na ovakvim predmetima. Ipak, najbolje je imati svoj balzam i ne dijeliti ga ili posuđivatiod drugih. Iz ovog razloga ne preporučuje se testiranje ruževa ili balzama direktno na ustima u drogerijama već na ruci.

2. Brada

Trenutno su pune i lijepo uređene brade vrlo popularne. No one imaju veliki potencijal da postanu plodno tlo za razvoj i množenje gljivica, uzrokujući gljivične infekcije i herpes.

Na bradama se čak mogu pronaći i stidne vaši.

Jako gusta brada takođe može sakriti simptome problema s kožom, pa je jako bitno održavati higijenu brade – redovno je prati, češljati i uređivati, piše Mirror.

3. Depilacija bikini zone

Depilacija nikako nije prijatna, a uz to ako je vaš kozmetičar nemaran i ima običaj da isti aplikacijski štapić namače dva ili više puta u vosak koji je koristio za depilaciju nekog drugog – postoji šansa da se zarazite polno prenosivom bolešću.

Već neko vrijeme istraživanja pokazuju da uklanjanje dlačica s bikini zone povećava rizik od zaraze polnim bolestima (budući da je uloga dlačica da štiti otvore na tijelu).

4. Solarijum

UV zračenje ubija bakterije, ali previše sunčanja u solarijumu može rezultirati i većom otpornošću bakterija koje su već prisutne na tijelu.

Takođe, u solarijumu su prisutne i različite gljivice, virusi i bakterije poput fekalnih bakterija, herpesa i HPV virusi. Nužno je očistiti solarijum pre i posle sunčanja kako biste ovakve rizike sveli na minimum.

5. Tetoviranje ili stavljanje pirsinga

I kod tetoviranja i pirsinga je jako bitna higijena. Većina salona održava higijenu instrumenata, ali posebnu pažnju treba obratiti na igle koje mogu biti prijenosnici hepatitisa B ili C ili HIV virusa.