Brzo i ukusno predjelo: Kolačići od tunjevine sa sosom od krastavaca

Sastojci za 4 osobe:

  • 370 g tunjevine iz konzerve
  • 80 g prezle
  • 1 jaje
  • 1 krastavac
  • 1 mladi luk
  • 1 kašika mirođije
  • 125 ml kiselog mlijeka
  • 2 kašike majoneza
  • ulje, so i mljeveni crni biber

Isječemo krastavac na polovinu po dužini, odstranimo sjemenke, isječemo na sitne kocke, stavimo u cjediljku i posolimo. U posudu sa tunjevinom dodamo sitno isječen mladi luk, majonezu, prezlu, jaje i miješamo dok se sastojci ne sjedine. Rukama uzimamo od smjese, formiramo kolačiće i pržimo u tavi u većoj količini zagrijanog ulja.

Kada porumene sa obje strane kolačiće stavimo u posudu obloženu papirom da upije nepotrebnu masnoću. Komade krastavaca isušimo na čistoj kuhinjskoj krpi i stavimo u posudu. Dodamo kiselo mlijeko, mirođiju i promješamo. Tanjir za serviranje ukrasimo listovima spanaća a zatim stepenasto, u krug poredamo kolačiće. Na sredinu tanjira, na list zelene salate nanesemo sos od krastavaca. Dekorišemo grančicom peršuna.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!