Brzinski ručak: TJESTEINA SA MLJEVENIM MESOM I ŠAMPINJONIMA

Još jedan u nizu brzih ručkova, samo što ovaj put nismo pravili klasični Bolonjeze sos od mljevenog mesa nego smo mu dodali šampinjone i umjesto paradajza neutralnu pavlaku.

Sastojci:
500 gr tjestenine, zavisno koju volite i koliko vam treba
500 gr mljevenog mesa
1 veća glavica crnog luka
1 čehna bijelog luka
1 kašika suhog začina
malo bibera i soli
200 ml neutralne pavlake, pavlaka za kuhanje
300 gr svježih šampinjona
peršunov list
50 ml ulja

Priprema:
Sitno isjeckati crni i bijeli luk pa ih na malo ulja i srednjoj vatri propržiti nekoliko minuta. Kada postane staklast dodati meso, suhi začin i čašu vode, pa ostaviti da se još malo na srednjoj vatri dinsta.

Postepeno dodavati po malo vruće vode (da se proces kuhanja ne prekida) dok meso ne bude skoro gotovo. Otprilike 20 – 30 minuta.

Dodati isjeckane na listiće šampinjone, pola ćaše vode i ostaviti opet da se sve zajedno prodinsta nekih 10 – ak minuta i da višak vode ispari. Na kraju dodati neutralnu pavlaku, malo soli i bibera (po ukusu) i malo peršunovog lista. Ostaviti da sve zajedno malo prokrčka.

Dok pripremate meso, pored odmah stavite vodu za tjesteninu i skuhajte je prema upustvu (ili, deblja tjestenina se kuva 10 – 15 minuta, skloni se sa vatre i ostavi poklopljena 10 minuta pa se cijedi, dok tanja između 5 i 10 minuta i opet se ostavi izmedju 5 i 10 minuta poklopljena da dostoji). Procijediti, preliti sa sosom od mesa i po želji posuti sirom.

 

error: Content is protected !!