Brzi test zdravlja otkriva u kakvom vam je stanju organizam

U slučaju bilo kakvih tegoba, trebali biste se posavjetovati sa svojim doktorom, dok vam ovakvi samopregledi mogu ukazati na problem koji postoji ili se razvija, a u tom slučaju opet biste trebali posjetiti doktora

Testovi zdravlja mogu pokazati u kojem su vam stanju vid, pluća, crijeva pa čak i štitna žlijezda. Iako su korisni radi preventive, ne mogu biti zamjena za redovnu kontrolu i stručnu dijagnozu, upozoravaju doktori.

Štitna žlijezda

Ispružite ruke s dlanovima nadolje pa stavite na njih list papira. Ako vam ruke drhte, moguće je da vam štitna žlijezda luči previše hormona zbog čega se puls ubrzava, a mišići grče. Proizvodi li pak premalo hormona, refleksi se usporavaju. Prekrižite noge, pa opustite gornju i kucnite Ahilovu tetivu tupom stranom čekića. Tako ćete provjeriti reflekse.

Pluća

Zdravlje pluća možete brzo ispitati dvominutnim žustrim hodom ili penjanjem uz stube dok razgovarate. Vježbanje potiče pluća da rade brže. Ako ostanete bez daha ili teže dišete tako da vam je nelagodno, vrijeme je za posjet doktoru. Govor tokom uspona dodatno opterećuje pluća.

Crijeva

Usporen rad crijeva može ukazivati na upalu ili gastroenteritis, a rjeđe na tumor debelog crijeva. Da biste otkrili koliko dugo hrana putuje kroz vaš probavni sistem, pojedite malo slatkog kukuruza. Njegova ljuska nije probavljiva, pa ćete moći da izmjeriti vrijeme probave. Ako se kukuruz zadržao duže od 72 sata, probava vam je prespora.

Mozak

Problem s koordinacijom može upućivati na multiplu sklerozu i rizik od moždanog udara. Da biste testirali koordinaciju, sjednite nasuprot prijatelja. Očima pratite njegov prst dok ga pomiče lijevo-desno te ga pokušajte dodirnuti, a potom dotaknite svoj nos. Promašite li, to može biti znak neuroloških problema.

Srce

Nepravilan rad srca daje pet puta veću šansu za infarkt. Da biste ispitali kako vam radi srce, ispružite ruku dlanom prema gore, pa srednjim prstom i kažiprstom druge ruke pritisnite nadlakticu. Kada osjetite puls, nogom lupkajte u njegovom ritmu jednu minutu. Ako srce kuca u ritmu sata, znači da je u redu.

Slezena

Bilo koja hormonska promjena prvo će se vidjeti na licu. Ako se promjene uvijek javljaju između obrva, slezena vam ne radi kako treba.

Kičma

Stanite uspravno, a onda se savijte unatrag koliko god možete. To će pojačati kontakt između pršljenova, kostiju i zglobova. Ako osjetite jak bol u leđima, možda imate potrebe za fizioterapijom.