Brzi test: UŠTINITE RUKU I PROVJERITE PIJETE LI DOVOLJNO VODE

Ljudi koji rade ili su na otvorenom u vrijeme talasa vrućine imaju povećani rizik od dehidracije zbog čega je važno piti dosta tečnosti. Ali koliko tačno? Jedan od načina da provjerite jeste li dehidrirani brzi je test stiskanja kože.

Uštinite kožu na ruci. Koža s normalnom elastičnošću brzo će se vratiti u svoj uobičajeni položaj kada se oslobodi. Blaga dehidracija prouzrokovat će usporeno vraćanje kože u normalni položaj, piše zadovoljna.hr.

Drugim riječima – vrijeme je za tečnost. Međutim, postoje i bolji indikatori da je tijelu potrebna voda.

“Prije bih (dehidraciju) povezao s fizičkim simptomima kao što su bezvoljnost, glavobolja ili suha usta”, kaže njemački dermatolog Christoph Libik.
Razlog je, objašnjava, taj što koža ne reaguje odmah na nedostatak tečnosti.

“Budući da sam dermatolog, mogu naravno primijetiti da koži nedostaje uobičajeni sjaj i vlažnost”, kaže on i dodaje da je laiku, međutim, teško prosuditi.

U vrućim danima, savjetuje doktor, treba piti više od predloženog minimuma od litar i po vode dnevno. Teško da možete popiti previše, napominje. Voda je također njegov omiljeni način hlađenja. Vodom iz česme prijeđe preko dlanova i podlaktica. Kaže da je to najprijatniji način.

Ako ste napolju tokom sunčanih i vrućih dana, dermatolog kaže da je najbolje biti u hladu od 11:00 do 16:00 sati. Izlaganje suncu prije i poslije pomoći će tijelu da proizvede dovoljnu količinu vitamina D i pojača nivo “hormona sreće”, napominje. Krema za sunčanje pritom neće spriječiti proizvodnju vitamina D, ali će vam sačuvati zdravlje.