Brzi test: KOJE SU NORMALNE VRIJENOSTI PULSA I KAKO PROVJERITI DA LI SRCE DOBRO RADI!

Jedan od najboljih pokazatelja rada srca jeste puls. Naravno da ne bi trebalo non-stop da ga provjeravate. Ali ne bi bilo loše da to povremeno uradite. Za muškarce i za žene ne važe iste vrijednosti, kao što ne važe ni za osobe u 20-im, ili 60-im godinama.

Puls predstavlja broj otkucaja srca i njegove vrijednosti se mogu značajno razlikovati u zavisnosti od fizičkog, emocionalnog stanja osobe, starosti, ali i pola.

Puls ili “bilo” kako ga još nazivaju, nastaje kao rezultat kontrakcija srčanog mišića uzrokujući vibracije u arterijama. Svaka promjena brzine pulsa (u mirovanju) ukazuje na neke patološke procese u tijelu.

Normalan puls
Sveukupno zdravlje srca karakteriše nekoliko impulsnih parametara: frekvencija – broj otkucaja u određenom vremenskom periodu; ritam – trajanje intervala između otkucaja (ako su različiti, onda se to naziva “aritmija”); stopa povećanja ili smanjenja pritiska u arteriji (prebrza ili spora dinamika se smatra odstupanjem od norme); snaga koja je potrebna mišićima da regulišu normalnu pulsaciju.

Puls od 60-80 otkucaja u minuti smatra se normalnim u stanju potpunog odmora. U nekim slučajevima je dozvoljeno blago povećanje ili smanjenje ove vrijednosti (ne više od 10). Ako je indikator 90 ili više, to bi obično trebalo da bude povezano samo sa uzrastom osobe.

Kako da sami izmjerite puls
Izračunavanje sopstvenog pulsa je jednostavno i ne zahtijeva specijalnu opremu, dakle sat na drugoj ruci ili digitalni brojač sekundi – tajmer. Postavite svoju ruku tako da je dlan okrenut na gore. Postavi svoj kažiprst i srednji prst suprotne šake na ručni zglob. Pritiskom prstiju na dole osjetićete puls. Izbrojite otkucaje u 10 sekundi, a potom ih pomnožite sa brojem 6. Na taj način ćete dobiti broj otkucaja srca u minuti.

Kod muškaraca
Ako se čovjek aktivno bavi sportom, onda se za njega čak 50 otkucaja u minuti u mirovanju može smatrati normalnim. Tokom fizičkog napora, tijelo se navikava da radi u intenzivnom ritmu, srčani mišić postaje sposoban da pumpa veliku količinu krvi. Shodno tome, u mirnom stanju može da radi sporije, ali ne manje efikasno.

Kod žena
Kod žena je normalan puls otprilike 70 do 90 otkucaja u minuti. Ali ovo zavisi od mnogih faktora, uključujući prisustvo hroničnih bolesti, nivo hormona i starost.

Tokom fizičke aktivnosti
Da biste izračunali svoj maksimalni puls, treba da oduzmete starost od 220. Tako će za 40-godišnju osobu maksimalna vrijednost biti 180 otkucaja u minuti. U ovom slučaju, minimalni indikator treba da bude jednak polovini maksimuma (u ovom slučaju – 90).

Sa umjerenim opterećenjima, normalni puls ne bi trebalo da bude veći od 70 procenata od maksimalnog (126 otkucaja), kod teških opterećenja – ne više od 85 procenata (153 otkucaja).

Poslije jela, puls se obično povećava, i to je potpuno prirodno. Normalno stanje nakon obroka jednako je umjerenoj fizičkoj aktivnosti.

Parametri po starosti
Potrebno je uzeti u obzir starost, jer su za svaku grupu ljudi vrijednosti normalnog pulsa različite:

u dobi od 1 mjeseca – od 110 do 170 otkucaja u minuti (u prosjeku 140 otkucaja u minuti);

mlađi od 1 godine – od 100 do 160 otkucaja u minuti (u prosjeku 130 otkucaja u minuti);

mlađi od 2 godine – od 95 do 155 otkucaja u minuti (u prosjeku 125 otkucaja u minuti);

u dobi od 2 do 6 godina – od 85 do 125 otkucaja u minuti (u prosjeku 105 otkucaja u minuti);

u dobi od 6 do 8 godina – od 75 do 120 otkucaja u minuti (u prosjeku 97 otkucaja u minuti);

u dobi od 8 do 10 godina – od 70 do 110 otkucaja u minuti (u prosjeku 90 otkucaja u minuti);

u dobi od 10 do 12 godina – od 60 do 100 otkucaja u minuti (u prosjeku 80 otkucaja u minuti);

u dobi od 12 do 15 godina – od 60 do 95 otkucaja u minuti (u prosjeku 75 otkucaja u minuti);

mlađi od 18 godina – od 60 do 93 otkucaja u minuti (u prosjeku 75 otkucaja u minuti);

u dobi od 18 do 40 godina – od 60 do 90 otkucaja u minuti (u prosjeku 75 otkucaja u minuti);

u dobi od 40 do 60 godina – od 60 do 90-100 otkucaja u minuti (u prosjeku 75-80 otkucaja u minuti);

stariji od 60 godina – od 60 do 90 otkucaja u minuti (u prosjeku 70 otkucaja u minuti).