Brže i jednostavnije kuhanje, evo kako!

Svakodnevno kuhanje zna da bude zamorno, posebno kada umorni i gladni dođemo s posla kući. Ali, poznati šefovi kuhinja s godinama su naučili kako da kuhaju lakše i povoljnije, te da uštede na dragocjenom vremenu – mi vam ovdje prenosimo njihove savjete.

Mali zalogaji

Suzen Goin, glavna kuharica u slavnom restoranu A.O.C. u Los Anđelesu kaže da je zgodno sačuvati takozvane zalogajčiće, finger food, odnosno hranu koja se jede prstima, pa je posle podgrijati. Kada pravite mini pice, bruskete ili slične zalogajčiće, odložite ih u frižider kada se ohlade i pojedite sljedećeg dana. Dovoljno je da ih podgrijete, a neki od njih, ako su pravilno spremljeni, mogu potrajati i nekoliko dana.

Iskoristite namirnice do kraja

Glavna zvijezda restorana Dream Away Lodge, Ejmi Lavles, trudi se da iskoristi svaku namirnicu do kraja. Tako na mladom krompiru uvijek ostavlja koru jer su još ukusniji nakon pečenja na taj način. Isti princip možete primijeniti i na drugom povrću, poput krastavaca za salatu ili s patlidžanima i šargarepom ako su organski.

Štednja vremena kod pripreme

Kad spremate brzinsko jelo poput stir-fry-a, velike su šanse da ćete koristiti bijeli luk. Iako je idealan jer daje odličan ukus mnogim jelima, treba ga očistiti i isjeckati. Bruk Vosika, glavni kuhar u hotelu Bristol Lounge u Four Seasons Hotelu u Bostonu ima brzo rješenje u takvim prilikama. Bijeli luk i slične namirnice možete izrendati, pa ćete brže biti gotovi s pripremom. Stisnite ga rukom da biste odstranili ljusku i tada su vam samo potrebne ruke i rende.

Kada ste gladni, kuhajte jednostavno

Autorka knjige ‘Sunny’s Kitchen: Easy Food for Real Life’, Sani Anderson, kaže da nikada ne odlazi u restorane kada je gladna, jer će radije nešto pripremiti kod kuće. Postoje mnogobrojne namirnice koje možete vrlo brzo pripremiti. Tanji komad mesa ne mora se peći satima, a riba je gotova još brže. Dodajte tome tjesteninu ili pirinač s malo salate i večera je gotova.

Ništa bez oštrih noževa

Glavni kuhar italijanskog restorana Culina na Beverly Hillsu, Met Vilijams smatra da se ništa ne može dobro učiniti ako nemate oštre i kvalitetne noževe. S dobrim noževima bićete produktivniji, jer ćete svaku namirnicu brže isjeckati i pripremiti za kuhanje.