Brutalna i nikad razjašnjena ubistva

Mnogi okrutni zločini su šokirali svijet svojom brutalnošću, a neki od njih nikada nisu rasvijetljeni. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, o njima se pričalo sve manje i manje, a ljudi su potpuno zaboravili da je počinilac ostao među njima. Pogledajte koji su to najpoznatiji neriješeni kriminalni slučajevi na svijetu

1. Jack Trbosjek

Vrebao noću prostitutke

London kasnih 1880-ih nije bio dobro mjesto za prostitutke. Ubica poznat kao Jack Trbosjek harao je siromašnim naseljem u East Endu. Njegova prva žrtva je bila 43-godišnja Mary Ann Nichols, kojoj je skoro odrubljena glava tokom brutalnog napada nožem. Nekoliko dana kasnije, pronađena je i 47-godišnja Annie Chapman, kojoj su odstranjeni neki organi.

Novine su odmah podigle paniku pišući o serijskom ubici koji vreba noću, a to su samo začinile i stotine pisama koja je on, navodno, slao. Tri sedmice nakon toga, ubica je prekinut tokom sakaćenja švedske prostitutke Elizabeth Stride. Uspio je pobjeći, da bi napao iste noći. Žrtva je bila Kate Eddowes, kojoj je odstranjen bubreg.

Njegovo posljednje ubistvo bilo je najokrutnije. Devetog novembra 1888. godine, Mary Kelly je doslovno izrezana na komadiće u sakaćenju koje je vjerovatno trajalo nekoliko sati. Desetine potencijalnih osumnjičenika povezane su s ubistvima, a zbog prirode zločina, smatralo se da je riječ o iskusnom hirurgu koji dobro poznaje ljudsku anatomiju. Ipak, stoljeće nakon ubistava, identitet ubice još je nepoznat.

Torzo ubica

Nasilnik bez dokaza

U Clevelandu, Ohio, tokom 1930-ih, pronađeno je desetak osakaćenih torza bez udova. Uprkos naporima slavnog istražitelja i borca protiv kriminala, Eliota Nessa, ubica nikad nije pronađen. Prva dva tijela, pronađena u septembru 1935. godine, bila su obezglavljena i brutalno osakaćena. Slična ubistva nastavila su se tokom iduće tri godine. Očajan da zaustavi ubistva, Ness je naredio raciju na području poznatom kao Kingsbury's Run, gdje je pronađena većina žrtava. Mjesto je očišćeno, a stotine beskućnika i lutalica zadržano je u pritvoru. Nakon toga, ubistva se više nisu dešavala.

Ključni osumnjičenik bio je Frank Dolezal, lutalica koji je živio u tom području. Bio je poznat kao nasilnik, koji bi lako planuo. Dolezal je uhapšen, te je priznao krivicu, ali njegovo priznanje bilo je puno netačnih informacija. Ubrzo nakon toga, umro je pod sumnjivim okolnostima.

3. Elizabeth Short

“Crna dalija” prerezana napola

Kao i mnoge druge, Elizabeth je željela biti filmska zvijezda. Za razliku od jata plavuša koje su dominirale Hollywoodom u to vrijeme, 22-godišnja ljepotica iz Massachusettsa bila je crnokosa i zagonetna. Zadnji put viđena je ispred hotela Biltmore u Los Angelesu, u predvečerje 9. januara 1947. godine.

Njeno tijelo je pronađeno na zapuštenoj parceli u Los Angelesu. Tijelo je bilo prerezano napola u području kukova i očišćeno od krvi. Čini se kako je riječ bila o hirurškom zahvatu, a njeni ostaci su ostavljeni u određenom položaju, očito s namjerom. Uprkos brojnim priznanjima i pismima koja su se na kraju pokazala lažnim, slučaj je ostao neriješen. Elizabet Short je poznata i kao Crna Dalija. Ubijena je 1947. godine.

4. Zodiac ubica

Krvava pisma

Bio je odgovoran za nekoliko ubistava na području San Francisca između 1960-ih i 1970-ih. Njegove žrtve bile su upucane, izbodene, a zatim izmrcvarene do smrti. Nakon nekoliko prvih ubistava, počeo je slati pisma lokalnim medijima u kojima je izazivao policiju i upućivao prijetnje, poput one da planira dići u zrak školski autobus.

U pismu poslanom novinama San Francisco Chronicle, dva dana nakon ubistva taksiste Paula Stinea u oktobru 1969. godine, ubica koji se prozvao “Zodiac”, poslao je i dijelove krvave Stineove odjeće. U pismima koja su pristizala do 1978. godine, tvrdio je kako je ubio ukupno 37 osoba.

5. Jimmy Hoffa

Obračun sa vođom američkih sindikata

Vođa američkih sindikata, Jimmy Hoffa, misteriozno je nestao 1975. godine na putu prema restoranu u Detroitu. Hoffa je bio predsjednik sindikata Teamsters tokom 1950-ih i 1960-ih.  Godine 1964. je završio u zatvoru zbog podmićivanja glavnog porotnika koji je istraživao korupciju.

Oslobođen je 1971. pod uslovom da neće učestvovati u daljnjim aktivnostima sindikata. Pripremao je uložiti žalbu na tu odluku kada je nestao 30. juna 1975. godine. Hoffa je imao snažne veze s mafijom, a nekoliko mafijaških vođa tvrdilo je kako je njegov kraj bio užasan. Iako tijelo nikad nije pronađeno, vlasti su ga službeno proglasile mrtvim 1982. godine. Godine 2006., FBI je pokušao prekopati jednu farmu u Michiganu kako bi pronašli njegovo tijelo, ali do sada je to ostalo bezuspješno.

Bob Crane

Da li ga je ubio prijatelj?

Zvijezda TV serije “Hogan's Heroes”, pronađen je 1978. pretučen do smrti u svom stanu. Crane je bio blizak prijatelj s Johnom Carpenterom, pionirom u razvoju video tehnologije. Obojica su imala afiniteta prema seksualnim ispadima i razuzdanom životu, a svoje zabave često su i snimali. Ali nakon nekog vremena, Crane je rekao Carpenteru da mu je dosta takvog druženja, te da je s prijateljstvom gotovo.

Idućeg dana, 29. juna 1978. godine, Crane je pronađen pretučen do smrti stalkom za kameru. Sumnja je odmah pala na Carpentera, a mala krvava mrlja pronađena je u njegovom automobilu, ali policija je nije mogla povezati s zločinom. U automobilu su, također, pronađeni komadići ljudskog tkiva. Šesnaest godina nakon ubistva, Carpenter je konačno doveden pred sud, ali je oslobođen zbog nedostatka dokaza.

7. Olof Palme

Ubijen u pratnji supruge

Godine 1986., 28. februara, švedski premijer Olof Palme napadnut je vatrenim oružjem na ulici u Stockholmu, kada se zajedno sa suprugom vraćao iz kina, oko ponoći. Palme je ubijen, dok je njegova žena teško ranjena. 1988. godine, lopov i narkoman Christer Petterson osuđen je za ubistvo nakon što ga je Palmeova udovica prepoznala među osumnjičenima.

Optužba je kasnije povučena, kada su se pojavile sumnje u pouzdanost iskaza gospođe Palme. Uprkos mnogim teorijama, ubica je ostao nepoznat.

8. Tupac Shakur

Nije preživio drugi atentat

Godine 1996., 7. septembra, uspješni muzičar Tupac Shakur pogođen je u Las Vegasu četiri puta hicima iz vatrenog oružja, iz vozila u prolazu. Preminuo je nakon šest dana. Dvije godine prije toga, Shakur je pogođen pet puta u predvorju studija na Manhattanu, dan prije nego što je optužen za seksualno zlostavljanje. Napad je preživio, te nakon toga 11 mjeseci proveo u zatvoru.
Pucnjava iz 1994. godine je bila glavni povod za svađu hip hop muzičara s istočne i zapadne obale SAD-a, koja je kulminirala smrću i Shakura i njegovog rivala Notoriusa B.I.G.-a. Na dan kobne pucnjave, Shakur je prisustvovao bokserskom meču između Mikea Tyosna i Brucea Seldona u Las Vegasu. Nakon meča, on i njegovi prijatelji su došli u sukob s članovima bande. Shakur je zatim krenuo prema noćnom klubu, ali do njega nikad nije stigao. Za ubistvo niko nije uhapšen.

9. JonBenét Ramsey

Zadavili šestogodišnju djevojčicu

Tokom ranih sati 26. decembra 1996. godine, Patsy Ramsey je prijavila nestanak svoje šestogodišnje kćerke u njihovom domu u Coloradu. Policija je ubrzo stigla, ali John Ramsey je u podrumu već pronašao svoju mrtvu kćerku. Bila je pretučena, seksualno zlostavljana i zadavljena. Pronađeno je nekoliko mučnih dokaza: brojni otisci, uže, ožiljci na tijelu koji su sugerisali upotrebu pištolja za omamljivanje, DNK uzorci na tijelu djevojčice.

Poruka za otkupninu također je bila sumnjiva. Zahtijevani iznos od 118.000 dolara bio je izuzetno nizak, ako se uzme u obzir Ramseyevo bogatstvo koje se procjenjivalo na više od šest miliona dolara. Brojni osumnjičeni su ispitani, ali nitko nije zadovoljavao. Policija se konačno okrenula k roditeljima. Godinama su bili pod velikim pritiskom javnosti i vlasti, ali porota na kraju nije pronašla dokaze. 2003. godine, sudija je presudio kako je neidentifikovani provalnik ubio JonBenét. Zatim je u avgustu 2006. izvjesni John Mark Karr priznao ubistvo, ali njegova DNK nije odgovarala onoj pronađenoj na djevojčici, i tako je slučaj ostao neriješen.

(aura.ba)