Brusnica: Anti-age bobice čiste, hrane, vlaže i uljepšavaju kožu

Brusnice su bogate vitaminima A i C koji djeluju poput pilinga na kožu, uklanjaju mrtve ćelije i čiste začepljene pore. One obiluju antioksidansima i djeluju protivupalno, a maske na bazi crvenih bobica najbolje su za kožu bez sjaja. Podstiču proizvodnju kolagena, ravnaju bore i pomažu u boljoj hidrataciji kože.

Maska za kožu bez sjaja

Sastojci: pola šolje soka od brusnice, pola šolje jogurta, četvrtina šolje meda i tri kašike maslinovog ulja

Priprema: Pomiješajte sastojke i dobijenu mješavinu nanesite na lice, te ostavite da djeluje 20 minuta. Nakon toga isperite mlakom vodom. Masku je dovoljno nanijeti jednom sedmičo.

Maska za problematičnu kožu

Sastojci: jedna šolja svježih brusnica, jedna šolja grožđa bez koštica, dvije kašičice soka od grejpa, jedna kesica želatina

Priprema: Pomiješajte jednu šolju svježih brusnica, jednu šolju grožđa bez koštica, sok od grejpa i jednu kesicu želatina u prahu i izmiksajte u blenderu. Dobijenu smjesu stavite u frižider i prekrijete folijom, te ostavite 45 minuta da se zgusne. Masku izvadite iz frižidera i nakon nekoliko minuta namažite na čistu kožu, a pritom izbjegavajte područje oko očiju. Nakon 15 minuta isperite masku mlakom vodom. Masku je najbolje nanijeti dva puta mjesečno.

Anti-age maska za lice

Sastojci: četvrtina kašike zelene gline u prahu, jedna kašika jogurta, jedna kašičica meda, četvrtina šolje svježih brusnica, četvrtina šolje soka od brusnice

Priprema: Sve sastojke pomiješajte i nanesite na lice. Ostavite da djeluje 10 do 15 minuta prije nego što isperete mlakom vodom. Nakon toga na lice nanesite hidratantnu kremu. Masku možete nanijeti najviše jednom sedmično.

Brusnica za problematičnu kožu

Brusnica sadrži hemijske spojeve koji imaju efekt pilinga na kožu, čiste začepljene pore i uklanjaju mrtve ćelije. Masku na lice treba naneti dva puta mesečno.

Uputstvo: Pomiješate jednu šoljicu svježih brusnica, jednu šoljicu crnog ili bijelog grožđa bez koštica, jednu kesicu želatina u prahu i blenderom izmiksajte na srednjoj brzini dvadesetak sekundi. Dobijenu smjesu pokrijte folijom i stavite u frižider 45 minuta da se zgusne. Izvadite i nakon 10 minuta namažite masku na čistu i suhu kožu, a pri tom izbjegnite područje oko očiju. Nakon 15 minuta isperite masku mlakom vodom.

(aura.ba)