Bršljan – otrovna drvenasta penjačica čiji su listovi i plodovi ljekoviti

Bršljanov list već u malim količinama djeluje na krvne sudove i srce. Koristi se za liječenje bolesti slezene, polipa u nosu, bolesti očiju, mekih kostiju, kamena i pijeska u bubrezima, upale mokraćnog mjehura i bijelog pranja kod žena

Bršljan je do 20 metara duga povijuša s trajno zelenim listovima i mnogobrojnim korijenjem po stabljici kojim se pričvršćuje za drugo drveće i kamenje. Pri svojoj osnovi stabljika je položena, a zatim puzava. Listovi su kožasti. Gornji listovi po obodu su cjeloviti, dok su donji srcolika oblika i razdjeljeni u 3 do 5 režnjeva.

Nije samo ukras na zidu

Cvjetovi su sitni, izvana mrke, a iznutra zelene boje, skupljeni u poluloptasti štit. Bršljan je otrovna drvenasta penjačica sa adventivnim korijenjem, koje mu služi za pričvršćenje uz podlogu (stabla, zidovi, i dr.) a koje se razvija površinski, i dvije vrste kožnatih, naizmjeničnih zimzelenih listova: petoprstasti listovi su na stabljici bez cvjetova, a ovalno ušiljeni su na stabljici sa cvjetovima.

Listovi su na licu tamnozeleni, sjajni, na naličju žutozeleni, dok su mladi obrasli sa dlačicama. Penjući se uz stabla dosegne visinu i do 30 metara. Kora je pepeljastosiva. Javlja se na vlažnim i humusnim zemljištima, ali dobro podnosi i kamenita i krečnjačka tla, voli vlažan zrak.

Stanište: bršljan raste po stijenama, ruševinama i šumama. U gradovima se uglavnom uzgaja kao ukras na zidovima. Ljekoviti dijelovi biljke: za lijek se upotrebljavaju listovi i plodovi.

Bršljan u liječenju

Ljekovito djelovanje: bršljanov list već u malim količinama djeluje na krvne sudove i srce. Koristi se za liječenje bolesti slezene, polipa u nosu, bolesti očiju, mekih kostiju, kamena i pijeska u bubrezima, upale mokraćnog mjehura i bijelog pranja kod žena. Koristi se, zatim, u liječenju kožnih bolesti, rana i skrofulozne djece (koju je potrebno kupati u uvarku od bršljanova lista).

Bršljanov plod potrebno je oprezno koristiti. Miješanjem s preslicom i nanom koristi se u liječenju nekih unutrašnjih bolesti. Sa velikim se oprezom čaj od lista bršljana može upotrijebiti za reumatske i žučne tegobe, za čišćenje kože, čišćenje krvnih žila kod ateroskleroze, kod upale želuca i crijeva, te za regulaciju ciklusa mjesečnice, te kod kašlja, bronhitisa i astme.

Ušmrknut bršljanov sok liječi od nosnih polipa. Ako se svake večeri kosa ispire čajem od lista bršljana, uklonit će se perut, a pijenjem će se očistiti tijelo od trovanja pesticidima i štetna radioaktivna zračenja.

Čaj od bršljanovog lista kao preventiva

Četiri bršljanova svježa lista ili do dvije kašike usitnjenog suhog lista staviti u jednu litru hladne vode, zakuhati, odmah procijediti, i piti nekoliko puta tokom dana po jedan decilitar čaja. Kura ne smije trajati više od 14 dana.

Čaj za reumatske tegobe

Za čajnu mješavinu uzima se po 1/5 lista bršljana, lista i cvijeta gomoljaste suručice (Filipendula vulgaris), vrškova zlatnice (Solidago virgaaurea), vrškova ivanjskog cvijeća (Galium verum) i korijena jaglaca (Primula vulgaris). Tri kašike čajne mješavine preliti litrom vrele vode, ostaviti poklopljeno 10 minuta, procijediti i piti po 1,5 dl nezaslađeno, pola sata prije jela i između obroka, pet do sedam puta dnevno. Nakon 14 dana pauza od 7 dana.

Kura za celulit

Uzeti po 50 ml tinkture lista bršljana, ulja cvjetova nevena i ulja korijena čička na jednu litru otopljene neslane svinjske masti ili maslaca. Miješati i zagrijati na oko 70 stepeni C te dodati 50 ml otopljenog pčelinjeg voska, razliti u posudice i dobro zatvoriti. Svako veče petnaestak minuta utrljavati mast u kožu gdje se pojavio celulit.

Čaj za pojačani metabolizam i izlučivanje, koji se koristi uz ovaj tretman, priprema se na slijedeći način: u jednakim dijelovima se uzmu vrhovi plućnjaka, vrhovi oputine, vrhovi konopljuše (Eupatorium cannabinum), vrhovi zlatnice i korijen jaglaca. Tri kašike čajne mješavine preliti litrom vrele vode, ostaviti poklopljeno dvadeset minuta, procijediti i piti mlaki nezaslađen čaj, po 1,5 dl svaka tri sata. Kura traje 28 dana. Nakon toga se napravi prekid od 14 dana.

Uklanjanje kurjeg oka

Dobro usitnjena četiri svježa lista bršljana staviti svaku veče na kurje oko, omotati gazom, ostaviti na tome mjestu najmanje 1 sat. Nakon 7 – 10 dana moći ćete ukloniti kurje oko na prstima.

Čaj za astmu i bronhitis

Za čajnu mješavinu potrebna je po 1/5 lista bršljana, vrhovi plućnjaka, cvijeta jaglaca, vrhova marulje (Calamintha officinalis), te lista i cvijeta crnoga sljeza. Četiri kašike čajne mješavine preliti litrom vrele vode, ostaviti poklopljeno dvadesetak minuta, procijediti i piti po 1,5 dl zaslađeno medom od kestena, 5 – 7 puta dnevno.

List bršljana već u malim količinama djeluje na srce i krvne žile (širi ili sužava), zavisno od jačine doze.

Nije preporučljivo uzeti više od dvije kašike usitnjenog lista bršljana na litru vode.

Bobice bršljana ne ostavljajte na dohvat male djece i nemojte ih koristiti za pripravljanje čaja.