Brojne medicinske studije su dokazale:1/2 kg. grožđa dnevno topi salo, čisti tijelo od toksina, štiti mozak i bubrege

Dijetu s grožđem trebalo bi da držite od tri do sedam dana, i tokom nje možete da jedete grožđe kad god poželite, a preporučuje se najmanje pola kilograma dnevno. Na ovaj način poboljšaćete varenje i očistiti crijeva, a pritom nećete izgubiti energiju jer ova namirnica ima veliku energetsku vrijednost.

Grožđe je bogato mineralima kao što su kalijum, magnezijum, gvožđe, kalcijum, fosfor i kobalt. Ove supstance poboljšavaju rad mozga, jačaju muskulaturu, a dobro utiču i na zdravlje bubrega. Neke studije su pokazale da redovno jedenje grožđa smanjuje rizik od raka pluća, pa se ova dijeta naročito preporučuje pušačima.

Grožđe takođe sadrži i polifenole koji zaustavljaju proces starenja. Osim što je bogato mineralima sadrži i vitamin C, kao i velike količine bioflavonoida i antioksidanasa koji štite ćelije od štetnog uticaja. Zdravstvene prednosti imaju i sjemenke koje povoljno utiču na smanjenje holesterola u krvi.

Dijeta s grožđem

PRIMJER JELOVNIKA

PRVI DAN

DORUČAK – Parče integralnog hljeba, dvije šnite pilećih prsa, 1 dl mlijeka ili jogurta

UŽINA – 200 g crnog grožđa

RUČAK – Kuhano jaje, 250 g miješanog kuvanog povrća začinjenog maslinovim uljem, limunom i sirćetom, 40 g integralnog hljeba

UŽINA – 200 g bijelog grožđa

VEČERA – 150 g pečene juneće šnicle začinjene s dvije kašike maslinovog ulja, 40 g hljeba, a za desert pire od jabuka

DRUGI DAN

DORUČAK – 50 g muslija, 2,5 dl jogurta

UŽINA – čaša soka od grožđa ili 150 g bijelog grožđa

RUČAK – 100 g pečenog bijelog mesa, 250 g miješanog kuhanog povrća začinjenog kašikom maslinovog ulja, limunom i sirćetom, 40 g integralnog hljeba

UŽINA – 150 g crnog grožđa

VEČERA – 120 g grilovanog oslića ribe i 250 g salate od kukuruza i mrkve začinjene maslinovim uljem, sirćetom i limunovim sokom, 50 g hljeba

TREĆI DAN

DORUČAK – Voćni jogurt

UŽINA – 200 g bijelog grožđa

RUČAK – 100 g tjestenine s umakom od paradajza i dvije kašike rendanog kačkavalja

UŽINA – Voćna salata od jabuka, krušaka i grožđa

VEČERA – 150 g mladog sira, 250 g miješanog sirovog povrća s maslinovim uljem, limunom i sirćetom, 40 g integralnog hljeba

VAŽNI SAVJETI:

Ovu dijetu trebalo bi da držite od tri do sedam dana, i tokom nje možete da jedete grožđe kad god poželite, a preporučuje se najmanje pola kilograma dnevno. Na ovaj način poboljšaćete varenje i očistiti crijeva, a pritom nećete izgubiti energiju jer ova namirnica ima veliku energetsku vrijednost.

Savjetuje se da pauza između obroka ne bude manja od dva sata. Tokom držanja dijete treba izbaciti gazirane sokove, i umjesto njih piti domaći sok od grožđa i biljne čajeve.

Veće količine grožđa mogu da dovedu do konstipacije, pa se zato tokom ovog režima ishrane preporučuju svakodnevena šetnje ili lagano vežbanje. Osobe koje imaju problema sa prekomJernom težinom, imaju čir na želucu, dijabetes ili hronične crijevne bolesti, prije ove dijete trebalo bi da se posavjetuju sa ljekarom.

(aura.ba)