Brojne koristi: ZAŠTO SVAKO JUTRO TREBATE DA POPIJETE ČAŠU SOKA OD BUNDEVE

Za pripremu ovog napitka će vam biti potrebno 100 – 120 gr sirove bundeve i čaša vode. Sastojke stavite u blender, izmiksajte i napitak je spreman.

Ovaj smuti treba redovno konzumirati mjesec dana. S obzirom da je potpuno prirodan ovaj “lijek” je bez ikakvih nuspojava jer uključuje samo sirovu biljku i vodu.

Osim što reguliše holesterol i pogoduje dijabetičarima, tu se spisak ljekovitih svojstava ovog napitka ne završava.

Bundeva je dobar izvor vitamina A i C, kao i proteina, kalijuma, folne kiseline i antioksidansa, a pritom sadrži vrlo malo masnoća. Njene sjemenke bogate su proteinima, gvoždem, cinkom, magnezijumom, manganom i vitaminom K.

Evo kod kojih zdravstvenih problema je ovaj sok pokazao blagostvorna dejstva:

Korejski naučnici otkrili su da proteini iz bundevine kore sprječavaju rast patogenih mikroorganizama, uključujući i kandidu, koja uzrokuje ozbiljne zdravstvene tegobe.

Pored toga, kineski naučnici otkrili su da ekstrakt bundeve može biti od velike pomoći obolelima od dijabetesa tipa l, jer stimuliše proizvodnju insulina i regeneriše oštećene ćelije pankreasa.

Takođe, budući da vitamin C, koji ova namirnica sadrži u većim količinama, pomaže u terapiji za šećernu bolesti, naročito dijabetičari treba maksimalno da iskoriste sezonu ovog povrća.

Bundeva je odličan diuretik, budući da pospešuje izbacivanje suvišne vode iz organizma, a naročito se preporučuje oboljelima od reume, gihta i upale bubrega i mokraćne bešike. Sto češće bi trebalo da je jedu i dijabetičari, jer snižava nivo šećera u krvi.

Zbog velikog procenta vitamina A, preporučuje se za poboljšanje vida.