Broćika: Liječi bubrežne bolesti kad sva druga sredstva zakažu!

Austrijska travarka Marija Treben posvetila se liječenju teških bolesnika ovom biljkom. Kod starih Germana broćika je bila posvećena božici plodnosti, ljubavi i braka. Drevni Egipćani su njenim korijenjem pokušali bojiti tekstil, a neki narodi su je upotrebljavali kod pravljenja određenih vrsta sireva…

Broćika, Galium verum, je biljka koja je korz historiju upotrebljavana u različite svrhe. Poznata je po svojoj ljekovitosti pa je svoju primjenu najčešće nalazila u narodnoj medicini. A drevni Egipćani su njenim korijenjem pokušali bojiti tekstil. Poznata je po mnogim imenima: ivanjsko cvijeće prilip, prava broćika, žuta broćika, broćac, ivanova trava…

Izuzetno cijenjena

Broćika raste po suhim livadama i travnjacima u svijetlim šumama, uz puteve, po međama, uz zidine i pruge. Listovi su pršljenasti i raspoređeni duž stabljike. Cvjetovi su sitni i žuti, s mirisom meda, a cvjetaju od juna do septembra. Za ljekovitu namjenu skuplja se kada je u cvatu, a suši se u hladu bez korijenja. Ukoliko za vrijeme sušenja pocrni, ne brinite. To je dokaz da ste je sušili ispravno.

Broćiku je poznati njemački botaničar dr. Hubert izuzetno cijenio. Smatrao je da je najpouzdaniji lijek protiv bubrežnih bolesti, pa čak i u slučajevima kada bi svaka druga sredstva zakazala. Osim toga, dokazano je da povoljno djeluje na pojačano izlučivanje mokraće, osobito kad se nakuplja u organizmu. U narodu se smatra da je lijek protiv epilepsije i neuroze.

Neki mediji su objavili da se austrijska travarka Marija Treben posvetila liječenju teških bolesnika ovom biljkom, a njezini rezultati objavljeni su u njenoj knjizi. Bili su zapanjujući što potvrđuje ljekovitost biljke, čiji čaj pomaže kod gubitka glasa, kožnih bolesti, slabokrvnosti…

Lijek za mnoge bolesti

Kod starih Germana broćika je bila posvećena božici plodnosti, ljubavi i braka. U staroj narodnoj predaji smatralo se da ta biljka uklanja zračenje zemlje, pa još i danas u nekim područjima na selu ženama prije porođaja stavljaju broćiku pod plahte. Često je nalazimo u biljnim mješavinama koje se koriste u narodnoj medicini za čišćenje krvi.

U biljci ima enzima koji pospješuju grušanje kazeina iz mlijeka pa se zelen upotrebljava kod pravljenja nekih vrsta sireva. Mogućnost upotrebe ove biljke za grušanje mlijeka opisali su već antički liječnici Dioskorid i Galen.

Izvana se prilip koristi kod lišaja, ekcema, kožnih nečistoća, raka kože i kod svih drugih oštećenja kože. Od svježeg soka i maslaca priprema se veoma korisna i ljekovita mast protiv svih kožnih bolesti, kao što su gnojni kožni čirići, škrufulozne otekline, tvrdokorni čirevi, kvržice na prsima, kožni osipi, gnojni čirevi na prsima, lišajevi, guše i kožne bolesti nalik raku.

RECEPTI

Oblozi za natečene limfne žlijezde

Kod oteklih limfnih žlijezda koriste se višesatno oblozi s tkaninom umočenom u topli čaj broćike, no još veći efekat postiže se umakanjem u sok broćike.

Sok broćike protiv raka kože

Kod raka kože svježe iscijeđen sok nakapamo na bolesnu kožu i ostavimo da se osuši. Jedna čaša svježeg soka broćike pije se tokom dana u malim gutljajima kao lijek za rak jezika, a istovremeno se nekoliko puta dnevno drži svjež sok broćike u ustima po 10 – 15 minuta te se ispljune.

Višenamjenski čaj

Priprema se tako da se jedna velika kašičica prelije sa 2, 5 dl tople vode, poklopi i ostavi deset minuta, zatim procijedi. Pije se dva puta dnevno po jedna šoljica.
Ovako primpremljen čaj pomaže kod gubitka glasa, tegoba vezanih za bolesti bubrega, poremećaj cirkulacije, kožnih osipa i lišaja, pojave staračkih pjega, slabokrvnosti i upaljenih desni.

Kupelj od broćike

Priprema: 300 g svježe ili suhe broćike kuhamo 15 minuta, izlijemo u pripremljenu kadu s toplom vodom i ostanemo u njoj 20 minuta, ne brišući se legnemo u krevet, ostajući 1-2 sata da se dobro oznojimo. Lijek je za vanjske i unutarnje navedene bolesti. Istovremeno se pije i jedna litra čaja broćike dnevno.

NAPOMENA

Osobe sa slabim funkcijama i komplikacijama želuca i žuči ne bi smjele uzimati preparate od broćike.

(aura.ba)