Britanski farmer izumio čarape koje se neće usmrdjeti ni nakon godinu dana nošenja

Mogu se nositi godinu dana bez pranja i neće smrdjeti. Izumio ih je britanski farmer Stiv Vitli, a napravljene su od vune angora koze koja drugačije djeluje na bakterije.

Vuna angora koze je inače rezervisana za luksuznije komade odjeće. One dašak luksuza daju i stopalima koje se zahvaljujući kvalitetnom sastavu čarapa neće usmrdjeti.

Problem smrdljivih nogu seže daleko više od stopala. Od njih se usmrde i cipele iz kojih je taj smrad kasnije teško ukloniti pa treba kupiti nove. Pate i socijalni odnosi jer niko ne želi da bude blizu nekoga kome smrde noge.
Čarape britanskog farmera Stiva Vitlija se zovu “Corrymoor socks”, a cijena im varira od veličine, od 1.500 do 3.000 dinara. Mogu se nositi i do godinu dana, a da se ne operu, i neće se usmrdjeti. Osim toga, vrlo su udobne i otporne na oštećenja, rupe na prstima, petama i slično.

Farmer je rekao da on svoj par nosi po farmi dvije nedjelje pa ih tek tad stavlja u pranje. Kaže da je jednom dobio pismo od neke žene koja je izgubila muža. Napisala je da je njen suprug bio toliko vezan za te čarape da je rekao da želi da bude pokopan s njima.

Zašto se ove čarape ne usmrde?

Stopala imaju najviše znojnih žlijezda u tijelu, a kad se taj znoj spoji s bakterijama na koži, rezultat je smrad od kog i nozdrve peku. Za razliku od pamuka i ostalih materijala, angora vuna drugačije djeluje na bakterije i ne dolazi do nastanka neprijatnog mirisa. Ove čarape možete pronaći na internet stranici corrymoor.com.