Britanska umjetnica Shelley Faulkner progovorila o stravičnoj nesreći: Iz inata stala na noge za sedam mjeseci!

Mlada i perspektivna umjetnica Shelley Faulkner (27) prilikom jedne sasvim bezazlene vožnje u Warwickshireu (Velika Britanija) izgubila je kontrolu nad automobilom na ledenoj cesti u novembru prošle godine. Zbog mraza je vozila ispod ograničenja i to brzinom od samo 50 km na sat. Tom prilikom je pretrpjela teške povrede kičme.

Fotor061681536
Shelley Faulkner, poznatija kao Miss Faulkner, provela je samo 11 dana u bolnici. Za to vrijeme je imala tri operativna zahvata; ljekari su joj stavili metalnu ploču u ruku, te šipke i igle u vrat. Njihove prognoze nisu bile ni malo optimistične. Vjerovali su da će doživotno ostati u invalidskim kolicima.

– Trebala sam imati dvije opcije – smrt ili paralizu! Ja sam odabrala nešto treće! – kaže Shelley

Prisjećajući se nesreće, opisala je mučne trenutke:
– Moj auto se okrenuo na točkovima i  završio u polju nakon što je udario u drvo. Očevici nesreće su pozvali hitnu pomoć i održavali me budnom do prispjeća spasilačke ekipe.

Auto nakon nesreće

Auto nakon nesreće

Vatrogasci su britansku umjetnicu uspjeli izvući iz smrskanog automobila, te prevesti u lokalnu bolnicu.
– Rekli su mi da  sam vrlo sretna što sam uopće živa i da ću ostati paralizirana. Moj tata je razmišljao samo o mojoj 24-satnoj njezi i njegovateljicama. Počeli su živjeti u tom filmu prije mene. Ali, ja sam bila tako odlučna da pokušam hodati ponovno.
Dijagnoza doktora dala joj je podstrek za (ne)moguću borbu. Ta užasna dijagnoza kao da joj je dala krila, pobudila neki posebni inat. Volja za životom je bila jača i na kraju – pobijedila. Samo nedjelju dana nakon nesreće Shelley je sjedila u krevetu, a sedam mjeseci kasnije, prohodala je?!

– Hranu sam uzimala preko slamke, a mjesecima poslije otpuštanja iz bolnice, posjećivao me fizioterapeut. Bilo je trenutaka kada je radio sa mnom veoma oprezno, vjerovatno da bi me poštedio bola.
Ali, ja sam insistirala na napornim vježbama. Duboko u sebi sam znala da ću uspjeti. I uspjela sam! Danas hodam bez ikakvih pomagala. Štake mi nisu potrebne, a  ni invalidska kolica. Ne treba mi njegovateljica, niti slamke pomoću kojih bi se hranila!
Neizmjerna želja za životom vodila je ovu umjetnicu nevjerovatno brzim koracima ka naprijed, a stravično iskustvo izrodilo je sasvim novu ljubav. Danas, ova hrabra žena bavi se iz njoj sasvim dobro poznatih razloga, ni manje ni više nego-  fizioterapijom.ž

(S. Đuderija/aura.ba)