Britanac godinama sanjao da se nalazi zlato ispod njegove kuće! Našao je…?

Kolin Stir (67) već godinama vadi zemlju iz srednjevjekovnog bunara u potrazi za ćupom sa zlatom.
Ovaj penzioner iz engleskog mjesta Plimut ne kopa rupu ni u svom dvorištu ni na livadi već u dnevnoj sobi svoje kuće. Kolin se sa suprugom i djecom uselio u ovu viktorijansku kuću iz 19. vijeka prije 30 godina.

Neobična neravnina na podu odmah im je privukla pažnju. Kada je jedne noći sanjao blago u svojoj kući, muž je uzeo kramp i lopatu u ruke i ubrzo ispod sofe otkrio zatrpani bunar. Nacrti pokazuju da je bunar na ovom mkestu stajao i u 16. vijeku.

Kopao bi on i dalje ali ga je supruga natjerala da zatrpa rupu kako u nju ne bi upalo neko od njihovo troje djece.

Međutim kada su djeca porasla, a Kolin 2011. otišao u penziju, ponvo je krenuo u svoju potragu za zlatom o kojem je razmišljao sve te godine, sjedeći na kauču iznad zatrpanog bunara.

Uz pomoć komšije počeo je da izvlači zemlju pomoću kante na užetu. Prvo je na metar i po dubine naišao na drveni mač umotan u kožu. Zatim je našao i neka njemačka eksplozivna sredstva.

Čak je u rupu ugradio svetlo i osigurao je vratašcima međutim sve je stalo kad je naišao na podzemne vode.To ga je usporilo u namjeri da kopa dalje, ali još ne odustaje od namjere da otkrije što se nalazi na dnu bunara.

“Volio bih da mogu da otpuitujem kroz vrijeme u prošlost i otkrijem šta se krije dole”, kaže Kolin Steer i dalje maštajući o blagu.(plymouthherald.co.uk)