Bretarijanka Audra Bear (25): ŽIVIM OD ZRAKA I VOĆNIH SOKOVA

  Sjećate se kada biste se kao dijete igrali ispred zgrade, a onda biste začuli majčin glas kako vas zove kući na večeru. Nikada niste željeli prestati sa igrom i htjeli biste ostati napolju što duže. Tako se i ja osjećam otkako sam počela praktikovati bretarijanizam. Ne želim prestati jer moje fizičko i mentalno zdravlje nikada nije bilo bolje

Dvadesetpetogodišnja Audra Bear iz Mineapolisa tvrdi da praktikuje bretarijanizam, što znači da energiju dobija isključivo iz disanja, tekućine i vježbanja.

Praktikanti filozofije bretarijanstva, koja se odnosi na način života u kojem se ne uzimaju nikakve namirnice, tvrde da žive od svjetlosti, energije i disanja (riječ ‘bretarijanstvo’ u svom korijenu sadrži englesku riječ ‘breathe’ što znači disanje).

Audra koja izbjegava konzumiranje čvrste hrane kaže da je njen najduži post trajao čak 97 dana. Zdravlje joj je, tvrdi, savršeno.

  Vježbe disanja čiste smeće iz tijela i uma

Napajanje tijela energijom putem vježbi disanja, postalo je popularno u Americi tokom osamdesetih godina prošlog vijeka. Međutim mnogi vjeruju da ovakav stil života nosi mnoge rizike, i nedostaje naučnih dokaza koji bi potvrdili da je bretarijanizam koristan za zdravlje čovjeka.

Audra koju na Instagramu prati više od jednanaest hiljada fanova, godinama je bila vegetarijanka, sve dok prije osam mjeseci nije otkrila bretarijanizam. Objašnjava da je pravilim disanjem u trajanju od četrdeset i pet minuta, tokom pet dana, uspjela da suzbije glad i želju za čvrstom hranom.

  • To znači nekoliko puta duboko udahnuti i polagano i svjesno izdahnuti. Pritom nije važno dišete li na nos ili usta, niti da išta posebno pritom vizualizirate. Na ovaj način čistite i tijelo i psihu. Čak sedamdeset posto toksina iz tijela je moguće izbaciti vježbama disanja. Disanje vam može pomoći da shvatite ko ste, šta vam je potrebno, a šta ne.
  • Nisam se namjerno odrekla hrane. Počela sam vježbati disanje i nakon otprilike pet dana nisam više osjećala želju za čvrstom hranom – tvrdi Audra.

 Rutina zdravlja

  • Disanjem na ovaj način ublažava se stres, olakšav probava, zaustavlja glad i pojačava se mentalna snaga i sreća čovjeka. Nikome ne bih preporučila da posti ili da radi ekstremnu detoksifikaciju tijela bez prethodnog učenja o pravilnom disanju.

 

  • Baterije možete napuniti i provodeći vrijeme u prirodi ili sunčanjem. Što se tiče ishrane uglavnom pijem čajeve, voćne sokove i svježu kokosovu vodu. Energija mi je na vrhuncu, čula izoštrena, i nikada se nisam bolje i zdravije osjećala. Opušteno koračam kroz život i duboko sam povezana sa svojim duhovnim bićem – kazuje Audra.

Govoreći o svojoj životnoj rutini, Audra kaže da joj svaki dan započinje vježbama disanja iz dijafragme.

  • Vježbe svjesnog disanja traje oko 45 minuta. Zatim vježbam jogu, sunčam se, ponovo radim vježbe disanja, provodim vrijeme u prirodi i šetam. Čvrstu hranu ću pojesti samo u specijalnim prilikama poput rođendanskih proslava – objašnjava ova neobična djevojka.

 Ne želim prestati

  • Zabavljajte se, uživajte u svakom danu i radite ono što volite. Ja na primjer uživam u pravljenju sokova i kupovini voća i povrća. Vjerujem da svako od nas na neki način vodi sličan život.
  • Na kraju krajeva, svi dišemo, i to nas održava u životu. Sjećate se kada biste se kao dijete igrali ispred zgrade, a onda biste začuli majčin glas kako vas zove kući na večeru. Nikada niste željeli prestati sa igrom i htjeli biste ostati napolju što duže. Tako se i ja osjećam otkako sam pčela praktikovati bretarijanizam. Ne želim prestati jer moje fizičko i mentalno zdravlje nikada nije bilo bolje.
  • Mislim da puno ljudi jede iz čiste navike umjesto iz stvarne potrebe. Stoga smatram da bi im prelazak na ovakav način života uštedilo dosta energije i novca, da ne pominjem zdravstvene koristi koje bi zasigurno osjetili u kratkom roku – smatra Audra Bear.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!