Brazilska salata za ljubitelje ljute hrane

Vrijeme za pripremu: 30 minuta

Sastojci za 4 osobe:

  • 100g konzerviranog crnog pasulja
  • 300g rezanaca
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 zelene paprike
  • 3 paradajza
  • 1 zelena ljuta paprika
  • 1 kašika žutog šećera, 1 čen bijelog luka
  • 3 kašike jabukovog sirćeta
  • maslinovo ulje
  • so i mljeveni biber

Ljutu papriku sitno isječemo i pržimo u šerpici na zagrijanom maslinovom ulju. Kašikom izgnječimo čen bijelog luka i dodamo u šerpicu. Posolimo i kada se luk i paprika poprže, sklonimo šerpicu sa šporeta. Dodamo šećer, sirće, i promiješamo.

Skuhamo rezance u slanoj vodi, procijedimo, prelijemo hladnom vodom i ostavimo da se iscijede. Glavicu crnog luka sitno isječemo, paprike isječemo na duguljaste komade, parazajze na kriške i stavimo u zdjelu. Dodamo pasulj, marinadu iz šerpice i promješamo salatu. Iscjeđene rezance serviramo na tanjir. Na rezance nanesemo salatu i ukrasimo listovima ruzmarina.

Uz ovo jelo predlažemo da popijete kvalitetno suho bijelo vino napravljeno od sorte Rizling, kristalne svijetlo žute boje lakog ukusa limuna sa nijansom meda. Služi se rashlađeno na temperaturi od 10 do 12 stepeni. Prijatno!

Komentari

komentara

error: Content is protected !!