Bratu i sestri Jasminu i Jasmini M. iz Zenice, rođena majka je bila energetski vampir: U četvrtoj deceniji života, bili smo majčine lutke na koncu!

Ja sam vas rodila, a kako mi vraćate! Samo jednu majku imate. Oca ste izgubili, hoćete i mene da izgubite – razjadala bi se. Sva ta farsa bi bila praćena krokodilskim suzama – priča Jasmin.

 

Jednojajčani blizanci, 33-godišnji Jasmin i Jasmina M. iz Zenice, obratili su se redakciji Aure kako bi podijelili priču o svom iskustvu s iscjeliteljkom Kadom Radetinac. Njima dvoma život je zagorčavala vlastita majka. Ovo je priča o njihovom otimanju iz majčinih posesivnih, grabežljivih kandži…

– Više puta sam volio kazati kako je sreća pa sam se oženio prije očeve smrti jer, da nisam do tad, s onakvom majkom koja se u zlo čisto pretvorila nakon očeve smrti, ostao bih samac, jednako kao i moja sestra – započinje Jasmin priču. Njegova sestra potvrdno klima glavom. Nakon posjete Kadi Radetinac, sarajevskoj iscjeliteljki, najavili su se i svratili i do redakcije Aure. Evo njihove priče.

– Za života, otac je meni i sestri dao po sprat kuće. On je s materom živio na prvom spratu porodičnog doma. Pazio je moju majku kao kap vode na dlanu. Kupovao joj poklone, vodio je na putovanja po svijetu, pomagao joj po kući. Ja sam se oženio i sa ženom i sinom živio iznad njih, a sestra sa mužem na zadnjem, trećem spratu. Onda umire otac i naši životi postaju pakao – priča Jasmin.

– Naravno, mati ostaje bez finansijskog i svakog drugog oslonca. Nakon početnog šoka i tuge, okomljava se poput bijesnog jastreba na sve nas. Totalno gubi kompas. Ne odlazi iz naših kuća, jednu noć noći kod mene, drugu kod sestre. Snahu i zeta, koje je donedavno ljubila i obraćala im se s poštovanjem, vrijeđa. Govori mi kako da vaspitavam sina. Mršti se kad nam dođu gosti, a kad krenemo negdje u šetnju ili restoran, drži pridike ili se nameće da ide s nama. Mi smo sve stoički trpili, ali, malo je falilo da se i ja i sestra razvedemo – priča Jasmin.

– Nismo je mogli prepoznati. Pod krinkom ljubavi nije prezala ni od čega kako bi u našim životima zadržala centralno mjesto. Gušila nas je, zivkala na posao stalno, rovila po ormarima, određivala kad ćemo ustati, a kad spavati, šta ćemo jesti. Postala je apsolutno jedna nenormalna žena, puna frustracija, kompleksa – uključuje se u priču i Jasmina.

I dok su s vlastitom majkom brat i sestra svakodnevno proživljavali tragikomične zaplete, razmišljali su ubrzano kako se izbaviti iz novonastale situacije. U jednom momentu, stižu do Kade Radetinac.

– Mati je sve naše planove potapala u vodu, nije nam dala da dišemo. Bili smo njene marionete.

– I moj je otac umro pa mi majka nije podivljala. Ona nije ejdina udovica na ovom svijetu, neka se urazumi o vrati na svoj sprat, ja je više neću trpiti – ponavljala je sve učestalije moja žena. ja nisam imao kud, bio sam razapet između sto vatri – priča Jasmin.

Da nesreća bude veća, njihova majka počinje izmišljati raznorazne bolesti. Obilaske privatnih ljekara stavlja na teret djece.

– Bilo je zbilja svega. Zapadao sam u sve veće dugove, dizao kredit za kreditom da bih otplaćivao majčina zaduženja kod kojekakvih privatnih doktora, i na privatnom planu uspješno zakazivao. Sa ženom i djetetom se svađam, a mati likuje. Uviđam njenu igru ali sam nemoćan da bilo šta poduzmem. Ona svaki dan sve gora i gora, posesivnija. Želi nas zadržati samo za sebe.

– Sav sam se raspadao. Privatno, poslovno…najgore mi je bilo saznanje da sam obična lutkica na koncu kojeg vuče moja mati. Čim bih joj udovoljio i prodao po njenom prijedlogu npr. stan ili auto, ona bi nekim čudom ozdravila. Ugrožavajući vlastitu egzistenciju da bih udovoljio njenim prohtjevima i hirovima, samo sam dokazivao da sam njena marioneta.

– A nikad mi nije ni zahvalila, nego bi me kudila tvrdeći da sam mogao bolje, više…I nakon nekog vremena, igra bi se opet nastavila. Izmišljanje nekih smrtonosnih bolesti i brižno izrežirana gluma – stvarali su haos od mog života.

– Ja sam vas rodila, a kako mi vraćate! Samo jednu majku imate. Oca ste izgubili, hoćete i mene da izgubite – razjadala bi se. Sva ta farsa bi bila praćena krokodilskim suzama – priča Jasmin.

– A iz godine u godinu, njeni su prohtjevi bivali sve veći. Cijedila me danonoćno, uživajući u mojoj potčinjenosti. Naposlijetku me izdala snaga. Umjesto da nju vodam doktorima, počeo sam ih sam obilaziti. Čir na želucu, glavobolje, gušenje u prsima…svašta mi se izdešavalo. Bio sam nervozan, sijed i poguren. Onda su se javile alergije, osip po tijelu i herpes koji bi “proradio” pri samoj pomisli na majku.

– Bože, uzmi je više sebi, šta čekaš – očajavao sam svakodnevno, tražeći od Boga pomoć. I u snove mi je dolazila, kreveljeći se, prepadajući me. Bojao sam se vlastite majke i njene sjene.

– Hajmo sve rasprodati što imamo i sakriti se od nje u drugi grad, drugu državu. Još smo mladi, život je pred nama. Ako ostanemo blizu nje, postaćemo kao ona, čangrizavi i zli – predlagala je sestra.

– Toj sam ponudi neko vrijeme odolijevao, a onda je prihvatio. Ipak, da ne napravimo još veće zlo, pomogla nam je Kada Radetinac. Da i nju posjetimo, predložila je moja supruga.

– Mati ti nije baš sva svoja, ali ne možemo joj baš tako okrenuti leđa. Pitaćemo Kadu šta činiti – predložila je moja žena.

A na tretmanu kod Kade, uslijedilo je olakšanje. Momentalno.

– Kada je otkrila da u porodici imamo energetskog vampira koji siše našu energiju i time se hrani. Mati je to činila nesvjesno jer, i ona je godinama odlijevala sihirima koje joj je poturala jetrva, ljubomorna jer naša majka jako dobro živi, putuje i uživa u suprugovoj pažnji. ona sama živila je teško, muž ju je tukao. Željela je zlo našoj materi. No, kako nam je mati uvijek bila duboko u vjeri, čak je i na hadž išla, sihiri joj nisu mogli ništa. Tek kad je izgubila muža, od prevelike tuge, probijen je oklop na njenoj auri, i zla energija ju je napala. tada nastaju naši problemi. Kada sve to zlo poništava, daje nam zaštite, hamajlije. Majka se otrežnjava. Moje bolesti prestaju. Dišemo punim plućima, i ja i sestra. Majka se prestaje petljati u naše živote. Živi svoj život umejsto moj.

– Hvala Kadi na pomoći i rasvjetljavanju ovog slučaja. Majka sad putuje sama ili sa drugaricama, upisala je neki kurs, dođe nam nekad u posjetu i opet smo svi sretni zahvaljujući Kadi…