BRANKO RAČIĆ IZ GRADIŠKE: GODIŠNJE PROIZVEDE 50 LITARA LJEKOVITE GUŠČIJE MASTI

Oduvijek je guščija mast važila za narodni lijek za liječenje bolesti disajnih organa. Kažu da nema boljeg melema za tegobe prouzrokovane bronhitisom. Kada se njome namažu prsa, nakupljeni sekret počeće brzo da izlazi napolje

Poznato je da priroda nudi odličan lijek protiv bronihitisa, a to je guščija mast. U narodnoj medicini ovo je posebno cijenjen i učinkovit prirodni lijek za disajne organe.

 

Međutim, gdje u današnje vrijeme pronaći gusku i guščiju mast?

Adresa je Bosanska Gradiška! Uvidjevši da je najbolje biti sam svoj gazda Branko Račić iz Gradiške je odlučio da sklonost prema majstorlucima i poznavanju više zanata  pretoči u osnovno zanimanje. Izbor mu je bio dobar. On je danas potpuno nezavisan, za vlastite potrebe proizvede dovoljno hrane, a višak odlično unovči.

Prvo što je zabilježio objektiv fotoaparata su prelijepe guske i gusani. U društvu sa patkama koriste obližnji ribnjak, a trave za ispašu imaju u izobilju. Branko kaže da je stotinjak gusaka poklao minule zime, te da mu je trenutno u oboru matično jato.

“Zimus sam istopio oko 50 litara ljekovite guščije masti. Rasprodao sam je brzo, a najviše sam slao brzom poštom u Sarajevo i okolne gradove. Bilo je dosta i prvoklasnog guščijeg mesa i veoma cijenjenih džigerica. Specijalizirao sam se u ovom poslu, pa sam napravio veće količine kulena i kobasice od guščijeg mesa – kaže za portal “aura.ba” Branko.

Brankove guske žive u sasvim prirodnim uslovima. Pored njegove zemlje protiče rječica Matura, u blizini je i ribnjak, svuda uokolo mnoštvo trave, raj za guske.

“Moje guske žive kao u stara vremena, hrane se iz prirode, dohranjujem ih žitaricama koje sam proizvedem. Za života ne pojedu ni gram koncentrovane hrane. Zbog toga je njihova mast veoma ljekovita, a ponajviše se koristi za liječenje bronhitisa i plućnih bolesti. Sretan sam jer znam da sam pomogao kod ozdravljenja mnogo djece žirom naše zemlje – kaže za portal  „aura.ba“ Branko.

Na drugoj strani imanja su rasne ćurke i kokoške. U jednom objektu smješten je manji inkubator sa pačijim i kokošijim jajima. Branko ih leže za svoje potrebe, ali i za pijacu. Uglavnom se radi o domaćim autohtonim pasminama, čije je meso daleko zdravije od onog u marketima.

Branko je svoju proizvodnju zasnovao u Novom selu, desetak kilometara udaljenom od Bosanske Gradiške. Kaže da ima mnogo prijatelja širom BiH, a telefon za kontakt je 065 672 419.

        Tri gusana, a 15 guski

Većina ženki na Draganovoj farmi, a ima ih petnaestak, je ležala na gnijezdima koje im je Račić napravio. O njima brinu tri gusana; za svakoga po pet guski! Guske leže na jajima mjesec dana. Iz ovih „šema“ očekuje se dolazak više od 100 mladih gusana i guski.

“Napravio sam im specijalni drveni objekat za leženje mladih, ali najzanimljivija je ova guska što je nanijela jaja i napravila gnijezdo u deblu stare vrbe. Obilazim ih svakodnevno i hranim, radujem se svakom mladom guščetu – kaže Branko Račić.

MELEMI OD GUŠČIJE MASTI I MEDA 

Oduvijek je guščija mast važila za narodni lijek za liječenje bolesti disajnih organa. Kažu da nema boljeg melema za tegobe prouzrokovane bronhitisom. Kada se njome namažu prsa, nakupljeni sekret počeće brzo da kulja..

Bilo kako bilo, ko ima muku sa skretom u bronhijama, a, daleko bilo – i s upalom pluća – neka se mnogo ne dvoumi. Stari domaći recept, „bapski”, navodi da je guščija mast, u kombinaciji s medom i mlijekom, idealan melem za tegobe. Kada se dobro utrlja na grudi (obavezno u debljem sloju), potom prekrije gazom ili najlonom, savjetuje se da se pacijent dobro utopli ćebetom.

Potom slijedi mirovanje od oko sata. Taj postupak treba ponoviti dva puta dnevno, ujutru i uveče, a preko dana popiti bar šolju što toplijeg mlijeka pomiješanu s kašikom meda.

Takođe, se savjetuje da se napravi smjesa od svježe istopljene guščije masti i livadskog meda, koju u teglici treba čuvati u frižideru, a preporučuje se dva-tri puta dnevno uzimati po kašičicu, kao melem. U 200 grama istopljene guščije masti trebalo bi da se umiješa isto toliko grama meda.

U jedno smo sigurni – da škodi ne može, pa makar se guščija mast na hljeb mazala. Uz malo soli i aleve paprike, prijaće za doručak, svakako.