Brakovi danas sve češće pucaju jer partneri imaju previsoka očekivanja

Kako su razvodi posljednjih godina postali sve češća pojava, naučnici sve većim brojem istraživanja pokušavaju da dođu do pravih razloga zbog kojih brakovi pucaju. Profesor psihologije Eli Finkel sa Univerziteta Nortvestern u Ilinoisu tvrdi da smo zapravo veliki idealisti.

Tačnije, on navodi da previše očekujemo od veza i ljubavnih partnera i da je potrebno smanjiti svoja očekivanja ukoliko želimo da se osjećamo zaista ispunjeno. Govoreći za medije o svojoj novoj knjizi The all-of-nothing marriage: How the best marriages work, Finkel je pokušao da objasni zašto se shvatanje braka promijenilo u posljednjih nekoliko godina, što nas je podstaklo da više očekujemo od svog partnera nego što se to činilo nekada. On vjeruje da su najveće promjene u društvu, kada je riječ o braku, u posljednjih stotinu godina nastale zbog pritiska koji nose kulturne promjene.

Pored pretpostavke da ćemo voljeti iili obožavati supružnika, Finkel objašnjava da su moderna shvatanja proizvela vjerovanja da partner treba da nam pruži mogućnost da se razvijamo i napredujemo. To, smatra, navodi osobe da se oslanjaju na svoje partnere kada je riječ o samozadovoljstvu, oslanjajući se na njih kako bi se osjećali kompetentnima, ambicioznima i privlačnima, što stvara preveliki pritisak na veze, dodaje Finkel, prenosi Independent.. Neumorna potraga za takvom idelanom vezom ugrožava mogućnost da brak na duže staze uspije.

On dodaje da nije sramota očekivati manje od svog partnera. Psiholog predlaže provođenje kvalitetnog vremena sa partnerom kao i veći broj zajedničkih aktvinosti kako biste bili sigurni da i vi i partner imate isto mišljenje o vezi koju želite. Finkelovo mišljenje poklopilo se sa nedavno objavljenim istraživanjem u kome je učestovalo 296 mladih slobodnih ljudi, čija se očekivanja i realnost nisu poklopila, što ih čini nezadovoljnima..

error: Content is protected !!