Bračni život od „dana medenih“ do ‘ebenih; 60% muškaraca vara svoje žene, a 55 posto dama „nabija rogove“ svojim muževima!

Stara narodna mudrost i savjet supružnicima glasi: „nemojte brzo polizati med“, jer poslije medenih dolaze „ebeni“ dani. Tada počinju svađe i švalerancije

Koje su faze Imati svoju „drugu polovicu“ nije samo ono što nam je nametnuto kao standard nego i ljudska potreba, jer čovjek je oduvijek najbolje funkcionirao u zajednici. Zajedništvo je važan „životni začin“, ali što ga više „konzumiramo“, to on sve slabije djeluje. Zaista zvuči pesimistično činjenica da početna iskra i zanos koje osjećamo kad smo na početku ljubavi s vremenom slabe, ali psiholozi tvrde da je to sasvim – normalno.

Koje su sve faze ljubavi?

U prvoj godini odnosa počinje intimnost, a u drugom periodu parovi se susreću s izazovom uspostavljanja ravnoteže između međusobnog otkrivanja i privatnosti. Treće je obilježeno pitanjem: kako naći vremena za sve obaveze? (ovaj period najčešće uključuje roditeljstvo koje od partnera traži puno vremena i truda, odustajanje od ranijih navika te ponovno definiranje liste prioriteta)

Nije samo dijete ono što mijenja odnos između partnera. Svakodnevne obaveze, posebno posao, koji danas čovjeku ne ostavlja puno vremena, nerijetko stavlja vezu na iskušenja. Neki partneri jednostavno ne mogu prihvatiti činjenicu da u „novom odnosu snaga“ moraju dijeliti pažnju voljene osobe s drugima. Također, kako popušta osjećaj zaljubljenosti i prepušta mjesto ljubavi, kod partnera uočavamo sve više mana koje nismo željeli priznati ili ih zaslijepljeni zaljubljenošću nismo vidjeli. Zaboravlja se da je ljepota bliskih odnosa u stalnom primanju i davanju. Psiholozi tvrde kako je važno ne uloviti se u zamku „dječjih očekivanja“ da nam je partner dužan ispuniti sve želje.

Pozitivne promjene, dakle, dolaze od nas samih. Mnogi će, kad žar izblijedi, utjehu tražiti u drugima, a tome su – suprotno uvriježenim mišljenjima – jednako skloni i muškarci i žene. Statistike kažu da 50 do 60 posto oženjenih muškaraca i 45 do 55 posto udanih žena barem jednom prevari svoju „drugu polovinu“. Iako mnogi prelaze preko preljuba, a neki čak u tome vide „novi žar“ za vezu ili brak, u nas je još uvijek preljub glavni razlog razvoda brakova, tj. partneri se lakše odlučuju na odlazak kad postoji druga osoba.

Moderan život promijenio je odnos snaga između žena i muškaraca. Mnoge žene više nisu materijalno ovisne o muškarcu, pomalo se gubi i ona klasična podjela „porodičnih obaveza“, pa muškarci jednako participiraju u odgoju; žene su postale svjesnije činjenice da im je potrebno vrijeme za sebe i da to nije nikakav luksuz.

Ipak, jedno istraživanje pokazalo je da – ma koliko se stvari mijenjaju u korist žene – samo 4 posto muškaraca idealnom ženom za sebe smatra onu koja ima izvrsnu poslovnu karijeru, a o djeci se brine jednako kao i suprug. Za većinu muškaraca (njih čak 39 posto) idealna žena je ona koja ima posao, ali manje odgovoran i s manje angažmana, tako da joj ostane dovoljno vremena da na sebe preuzme brigu o djeci i porodici. (aura.ba)