BRAČNI PAR IZ ZAVIDOVIĆA uzgaja drvo koje se plaća i više od 1.000 eura po m2!

Paulovnija je plemenita vrsta drveta, jako rijetka na našim područjima. Paulovnija je najbrže rastuće drvo za drvnu građu na svijetu. Nakon svoje osme godine daje visokokvalitetno drvo, koje se na svjetskim tržištima prodaje skuplje nego drvo hrasta ili bukve. Jedan metar kubni prvoklasnog drveta paulovnije prodaje se za više od 1.000 eura!

Paulovnija u prvoj godini dostiže visinski prirast od 3 do 6 metara, zavisno od uslova staništa. Razvija veoma jak i dubok korijen, koji veoma dobro stabilizuje zemljište podložno eroziji i klizištu. Postiže neuporedivo veći debljinski prirast nego naše domaće vrste drveća, pa čak i 30 do 40 cm za 10 godina na dobrim staništima.

Zahvaljujući vlastitoj radoznalosti, bračni par iz Zavidovića, Kenan i Selma Hajder u drugom mjesecu ove godine su odlučili početi sa uzgojem “drveta budućnosti”. Vremenom, njihov hobi je prerastao u izazov zbog specifičnog načina uzgoja ovog drveta. S obzirom da je Kenan inženjer šumarstva, ovaj bračni par već duže vrijeme gaji ljubav prema biljkama, a njegovo znanje u velikoj mjeri pomaže pri ostvarenju njihovog malog poslovnog cilja.

“Kada smo uporedili osobine Paulovnije i naših vrsta drveća bilo je nevjerovatno te smo htjeli da takvo drvo imamo u svom okruženju. Potrebe za pčelinjom pašom su sve veće te se pčelari odlučuju da sele društva daleko od kuće a mi smo došli na ideju da pašu donesemo blizu naših pčelara. Jer je paulovnija jako medonosna vrsta i cvjeta veoma rano u proljeće kada ostale vrste ne cvjetaju”, rekla je za naš portal Selma.

“Mi smo za početak proizveli oko 1.500 sadnica vlastitim sredstvima, od čega smo veći broj prodali kupcima iz cijele Bosne i Hercegovine. Već planiramo da podignemo manju eksperimentalnu plantažu na površini od 1,5 dunuma. U zavisnosti od potreba tržista namjeravamo povećavati proizvodnju”, ističe ovaj mladi bračni par.

Izvor: zdici.info/doznajemo.com